Начало БЪЛГАРИЯ К. Петков и А. Василев тръгват към бързи коалиционни преговори

К. Петков и А. Василев тръгват към бързи коалиционни преговори

0

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила, 121 депутати ще се случи. България ще се управлява от коалиция“. Това бяха първите думи на Кирил Петков и Асен Василев, лидери на ПП, пред медиите в изборната нощ пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“. Петков и Василев обаче не можаха да кажат откъде ще имат 121 народни представители, тъй като дори и да са на първо място на вота, не събират толкова депутати. „Да изчакаме и паралелното преброяване и тогава ще говорим“, каза Василев.

На репортерски въпрос дали е възможна обща парламентарна група с „Демократична България“, Кирил Петков отговори: „Коалицията, която ще имаме, нямаме нужда от различни ПГ. Ще работим в тясна и работеща група“.

И двамата няколко пъти декларираха, че ще работят с всички сили този път да има редовно правителство, но без ГЕРБ и ДПС. „Диалогични ще бъдем с ДБ, ще работим заедно и ще говорим с парламентарните групи без ГЕРБ и ДПС. Коалиция се постига с преговори, не очакваме да бъдат лесни, но ще седнем с партньорите си“, каза бившият служебен финансов министър.

Той даде да се разбере, че с ДБ приоритетите им са най-близки – „съдебна реформа, силна антикорупционна агенция, нулева корупция, доколкото вярвам на нашата ПГ и на тяхната. Независимо дали си ляв, център или десни, тези първи победи са важни и трябва да се обединим около тях“, каза още Петков.

„На България й трябва редовно правителство, огромна отговорност имаме, с диалог и компромиси. Не разглеждаме вариант за нови избори, българските избиратели свършиха своята работа, сега ние трябва да свършим нашата. Не сме обсъждали никакви министерски постове. Ще работим от сутрин до вечер. Този път да тръгнем от политиките, от общите задачи, от идеите и чак тогава да видим кой е най-добрият екип“, допълни Асен Василев.

Кирил Петков не отговори дали е готов да поеме премиерския пост, а посочи, че трябва да се види и „капацитетът на другите коалиционни партньори“.

По-късно във включвания по национални тв Петков заяви, че той е кандидатът за премиер на ПП, но кой ще заеме този пост в коалиционното правителство, ще се реши „в дискусии“. „Демократична България“ със сигурност са първият ни партньор. Отделно ще бъдем много диалогични с БСП, ще сме много диалогични и с ИТН. Няма да влезем в преговори с ДПС и ГЕРБ“, натърти Петков.

Предишна статия„Продължаваме промяната“ е големият победил на предсрочните парламентарни избори от днес, 14 ноември
Следваща статияРумен Радев: Ще е грешка да мислим, че балотажът е предрешен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук