Начало НОВИНИ Прокуратурата в Охайо съди „Фейсбук“ за $100 млрд.

Прокуратурата в Охайо съди „Фейсбук“ за $100 млрд.

0

Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело срещу социалната мрежа „Фейсбук“, преименувана наскоро на „Мета“, заради алгоритмите ѝ за работа с деца. Това съобщи в. „Уолстрийт Джърнъл“.

Според исковата молба ръководството на компанията е нарушило федералния закон от 29 април до 21 октомври тази година с цел печалба, заблуждавайки обществеността за това какви негативни ефекти може да имат нейните продукти върху непълнолетните. Ищците, освен обезщетение за щети, настояват от ръководството на „Фейсбук“/“Мета“ да вземе мерки, за да не подведе отново собствените си инвеститори.

През септември „Уолстрийт Джърнъл“ започна да публикува поредица от статии за злонамерени практики в компанията и нейните услуги. Източникът са вътрешни документи, които бивша служителка на компанията Франсис Хауген предаде на журналист от вестника.

В документите е записано, че социалните мрежи на компанията популяризират съдържание, което е потенциално опасно за здравето на потребителите, но предизвиква интереса им (например на момичета, които вече страдат от анорексия, бива препоръчано да се абонират за групи, в които се обсъжда загуба на тегло). За да привлече вниманието, радикално и дори екстремистко съдържание не е било премахвано, а напротив – било е популяризирано.

На 25 октомври консорциум от американски издания излезе с разобличителни материали. Източник също станаха вътрешни документи, получени от журналистите. В отделни страни липсата на филтрация на новините в социалната мрежа е довела до подбуждане на омраза и ксенофобия – например в Етиопия и Индия. В рамките на САЩ наблюдението също е значително отслабено след президентските избори през 2020 г.

Основателят на корпорацията Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения са клевета.

Предишна статияПроф. Витанов: Към момента около 45% от населението се е срещало с вируса
Следваща статияКорнелия Нинова подаде оставка поради слабия изборен резултат на левицата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук