Начало НОВИНИ Смог в Делхи: Училища и колежи затварят, тъй като въздухът става токсичен

Смог в Делхи: Училища и колежи затварят, тъй като въздухът става токсичен

0

Властите в индийската столица Делхи затвориха всички училища и колежи за неопределено време на фона на влошаващите се нива на замърсяване на въздуха.

Строителните работи също са забранени до 21 ноември, но е направено изключение за проекти, свързани с транспорта и отбраната.

Само на пет от 11-те електроцентрали на въглища в града е разрешено да работят.

Токсична мъгла е задушила Делхи от фестивала на Дивали.

Нивата на PM2,5 – малки частици, които могат да запушат белите дробове на хората – в Делхи са много по-високи от указанията за безопасност на Световната здравна организация (СЗО). Няколко части от града регистрираха цифри, близки или по-високи от 400 във вторник, които са категоризирани като „тежки“.

Някои училища вече бяха затворени миналата седмица поради замърсяване и правителството на Делхи заяви, че обмисля блокиране, за да подобри качеството на въздуха, тъй като гъсти облаци смог погълнаха града.

Комбинация от фактори като автомобилни и промишлени емисии, прах и метеорологични условия правят Делхи най-замърсената столица в света. Въздухът стана особено токсичен през зимните месеци, тъй като фермерите в съседните щати изгарят стърнища. А фойерверките по време на фестивала на Дивали, които се случиха по същото време, само влошиха качеството на въздуха. Ниската скорост на вятъра също играе роля, тъй като улавя замърсителите в долната атмосфера.

Всяка година, когато въздухът става мътен, Върховният съд на Индия събира щатските и федералните правителства в съда, като ги пита какво възнамеряват да направят, за да пречистят въздуха. Във вторник, след настояване на съда, властите предприеха някои действия. Но тези мерки са като поставяне на превръзка върху дупка от куршум – те са били изпробвани в миналото и са имали малко значение за въздуха на града в дългосрочен план. Експерти твърдят, че пречистването на въздуха изисква драстични мерки, които не са приоритет за лидерите на страната.

Тази година замърсяването стана толкова ужасно, че предизвика строго предупреждение от Върховния съд на Индия, който нареди на държавните и федералните правителства да предприемат „непосредствени и спешни“ мерки за справяне с проблема.

След изслушването беше свикана среща от Комисията за управление на качеството на въздуха в Делхи и бяха обявени спешни мерки.

Други мерки, обявени от групата, включват забрана за влизане на камиони в Делхи и съседните щати Утар Прадеш, Пенджаб, Хариана и Раджастан до 21 ноември, с изключение на тези, превозващи стоки от първа необходимост.

Предишна статияЗапочва предизборната кампания за втория тур на президентските избори
Следваща статияБритни Спиърс е благодарна за „малките неща“ в живота след консерваторството

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук