Начало НОВИНИ Швеция ще въведе „ковид паспорт“ за достъп до големи събития от декември

Швеция ще въведе „ковид паспорт“ за достъп до големи събития от декември

0

Шведското правителство съобщи, че от 1 декември ще въведе така наречения „ковид паспорт“ за достъп до публични срещи и събития с повече от сто души на закрито с цел да се избегне увеличаване на заразата от коронавирус.

Мярката, която отговаря на искане на Агенцията за обществено здраве, засяга събития като пиеси, концерти и спортни събития.

Швеция, която е скандинавската страна, най-засегнатата от пандемията като цяло, все още не е изпитала нова вълна от вируса, според последния доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Швеция, която премахна всички ограничения в края на септември, по този начин се присъединява към други скандинавски страни, които въведоха този паспорт през последните дни, като Дания и Норвегия.

81,7% от населението над 16 години вече е получило и двете дози ваксина, докато 85,3% са получили само първата, според последните официални данни.

Швеция, с общо население около 10,4 милиона души, досега е регистрирала 1,19 милиона случая и 15 107 смъртни случая от COVID-19.

Шведската смъртност от коронавирус е три пъти по-висока от тази в Дания и седем пъти по-висока от тази в Норвегия и Финландия, но е по-малка от страни като Унгария, Чехия, Белгия, Италия, Обединеното кралство, Полша, Испания, Франция и Португалия.

Шведските власти първоначално заложиха на много препоръки, но постепенно въведоха ограничения преди година с втората вълна, макар и по-леки от повечето европейски страни.

Предишна статияРекордна избирателна активност в чужбина на изборите в неделя
Следваща статияЕлена Йончева: Скандално е Нинова да преговаря за нов кабинет!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук