Начало НОВИНИ Кои държави налагат задължителна ваксинация срещу COVID-19 и в какви ситуации?

Кои държави налагат задължителна ваксинация срещу COVID-19 и в какви ситуации?

0

Две години след появата на COVID-19 в света случаите продължават да се увеличават в няколко държави поради появата на нови варианти на SARS-Cov-2 и бавния процес на ваксинация. Поради тази причина лидерите са били принудени да наложат своите популации да бъдат ваксинирани.

Натрупаните случаи на зараза по земното кълбо вече надхвърлят 245 милиона и има повече от 5 милиона смъртни случая. Сега, с пристигането на ваксината, са приложени повече от 7 милиарда и половина дози; целта обаче е много по-висока.

В определени държави правителствата наложиха задължителната ваксинация на определени сектори, като служители на обществените услуги или хора, които искат да отидат в определени пространства.

Според генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус светът е навлязъл в „период на реална опасност“.

Сред страните, които налагат ваксинация, е Таджикистан, който чрез правителствено постановление изисква всички граждани на възраст над 18 години да приложат пълни дози от ваксината срещу коронавирус.

Туркменистан е страна, в която са регистрирани малко случаи на COVID-19 , но от 7 юли налага ваксинация на всички хора над 18 години без медицински противопоказания.

По същия начин Ватикана предпочете да следва тази мярка, тъй като от 8 февруари тази година всички жители и работници трябва да бъдат ваксинирани. В противен случай те могат да бъдат уволнени.

Германия обсъжда нови мерки за справяне с пандемията на коронавирус, като например налагането на задължителна ваксина за работниците в някои сектори, включително здравеопазването, без все още да има споразумение между трите партии, които преговарят за бъдеща правителствена коалиция.

Дебатът предхожда гласуването, което ще се проведе следващия четвъртък в Бундестага (Парламента). Това събитие планира да одобри новите мерки, подготвени от социалдемократи, либерали и зелени, за да заменят от 25 ноември тези, които са в сила по време на извънредното положение срещу пандемията.

Има обаче скептицизъм относно възможността за контролиране на някои от тях, като например тази, която предвижда използването на обществен транспорт да бъде ограничено до ваксинирани хора, които са преболедували вируса или притежават отрицателен тест.

Италия:
Задължението за показване на здравния сертификат в транспортното средство, включително такситата, и възможността за спиране на влаковете, ако превозват хора със симптоми на COVID-19, са част от мерките, които влизат в сила днес в Италия, когато е увеличена циркулацията на коронавируса.

В тази страна от миналия 15 октомври на работа, и в публичния, и в частния сектор е задължително да се покаже „зеления паспорт“.

Франция:
Френското правителство е нащрек, защото през последните седмици има силен скок на инфекциите, който за момента не се превръща в тревожна ситуация в болниците.

Без изрично да изключва нищо, говорителят на изпълнителната власт Габриел Атал каза за възможността за прибягване до нови мерки за Коледа.

Франция ще отвори през декември бустер ваксинацията за лица над 50 години (сега вече се прилага на тези над 65 години и с други рискови фактори), но не се планира и за тези под тази възраст.

Гърция:
От началото на ноември неваксинираните хора трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, за да могат да седят на терасите на помещенията, докато вътрешните пространства са запазени само за ваксинираните.

В допълнение към ресторантите, други бизнеси, банки и обществени сгради също трябва да изискват от своите клиенти сертификата за ваксинация, бърз тест или скорошен отрицателен PCR, който се заплаща от клиента.

Освен това Гърция наложи през септември задължителна ваксина срещу коронавирус за всички здравни работници, както и работници в центрове за възрастни хора.

Холандия:
Холандският парламент обсъжда днес възможното въвеждане на така наречената „2G политика“, което би означавало пълно изключване на неваксинирани хора от достъпа до събития дори ако тестът им е отрицателен за коронавирус.

В момента носенето на маски е задължително във всички затворени пространства, достъпни за обществеността. Заведенията за гостоприемство и супермаркетите трябва да затварят в 20:00 часа, два часа след затварянето на магазините, които не са от първа необходимост. Освен това пропускът за COVID е необходим за повечето социални дейности, от ресторанти до кина, фитнес зали и басейни.

Русия:
Изправено пред влошаващата се епидемична ситуация, руското правителство изпрати в парламента законопроект за въвеждане на задължително използване на здравна карта на обществени места и в транспорта, който, ако бъде одобрен от парламентаристите, ще влезе в сила от 1 февруари следващата година. Дотогава неваксинираните ще могат да имат достъп до съоръжения и да използват други несъществени услуги с отрицателен PCR тест.

Правила за ваксинация на САЩ
В случая на Съединените щати, новите разпоредби налагат повечето обществени работници да бъдат ваксинирани, както и служители на компании, в които работят повече от 100 души, това съобщи президентът Джо Байдън.

Това изискване се отнася за приблизително 17 милиона работници, включително здравни работници, училищни преподаватели и тези, които принадлежат към програми, управлявани от федералното правителство.

Училищен квартал, считан за един от най-големите в Лос Анджелис, задължи всички ученици над 12 години да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, за да посещават часовете.

Училищната мярка е подкрепена от д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който каза, че „да се изискват ваксини на децата, за да ходят на училище е добра идея“.

Какво мисли СЗО за задължителната ваксинация?
Световната здравна организация (СЗО) не одобрява, че ваксинацията срещу коронавирус трябва да бъде задължителна във всяка страна. „Като цяло СЗО се противопоставя на всяка задължителна ваксинация“, казва говорителят на организацията Фадела Чаиб.

Въпреки това, „на общото население трябва да бъде обяснено как работят ваксините и колко важни са те“, каза официалният източник, който поясни, че тези ваксини са само „един от различните инструменти, които имаме в ръцете си“ за борба с пандемията на COVID -19.

„Трябва да убеждаваме хората и да говорим с тях за това. Има специфични обстоятелства, при които правителствата ще трябва да наложат тези изисквания за ваксини, но всички ние в общественото здравеопазване бихме искали да предотвратим това да се превърне в общо средство за имунизиране на хората. Ще бъде много по-добре да представим на хората данните, ползите и да ги оставим да решат сами “, каза директорът на спешните случаи Майкъл Райън по време на конференцията на СЗО миналия декември.

Експертите на СЗО повтаряха през тази година, че ваксините не са достатъчни в борбата срещу коронавируса и трябва да се комбинират със здравни мерки, които вече бяха обобщени миналата година, за да спрат инфекциите.

Сред тях биха били от използването на маска до честото миене на ръцете, проветряването на домовете, физическото разстояние и избягването на претъпкани места.

Използването на принудителни мерки за увеличаване на броя на ваксинираните е обмислено на места като Германия, Обединеното кралство или Съединените щати, въпреки че също срещнаха съпротива от сектори на населението в тези страни.

Създателят на Sputnik V: пандемията ще приключи само ако ваксинацията се превърне в задължителна
Директорът на центъра „Гамалея“ Александър Гинцбург , производител на ваксината Sputnik V, каза, че коронавирусната пандемия ще приключи само ако ваксинацията стане задължителна, тъй като руснаците продължават да не желаят да се ваксинират въпреки тежката епидемична вълна.

Пандемията „ще приключи, когато 70-75% от населението на нашата страна, както и на света, бъде ваксинирано и има защитни антитела“, каза Гинцбург в интервю за прокремълския вестник „Россиская газета“.

„Ваксинацията трябва да бъде задължителна“, добави той.

Предишна статияЛуна: Аз съм свидетел на целия политически театър
Следваща статияШвейцария ще разреши еднополовите бракове от юли 2022 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук