Начало БЪЛГАРИЯ COVID-19: Спад на новите случаи на Коронавирус паднаха под 3000

COVID-19: Спад на новите случаи на Коронавирус паднаха под 3000

0

Успяхме да пречупим вълната. Броят на заразените намалява, ваксинираните и тестваните се увеличават. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”. Това обяви в ефира на „Здравей, България“ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Според Кацаров високите нива на смъртност всъщност не са високи, а са леко по-ниски спрямо предишните вълни, ако се отчете броят на заразените. Не е ясно защо лекото подобрение успокоява властите на фона на мрачните рекорди, които България бележи по този показател в европейската статистика. 

Мерките бяха приети от обществото, зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението, счита още Кацаров. Той настоя успехът на властите в управението на кризата да бъде признат. „Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае“, изтъкна Кацаров. Многото компромиси и неуредици около сертификатите бяха подминати от министъра. 

Кацаров отказа да припознае като своя тема и уволнението на заместника ми Димитър Петров. Той бе освободен от премиера Стефан Янев без посочване на мотиви. Кацаров отказа да дава каквато и да е било информация с аргумента, че смяната е в правомощията на Янев. 

Още днес ще бъдат предприети мерки за отстраняване на техническата невъзможност хората, преболедували два пъти, да получат втори сертификат, заяви в ефира на БНТ зам.-министърът Александър Златанов. Вече стана ясно обаче, че всъщност техническа невъзможност няма, а „Информационно обслужване“ не предприема мерки, защото няма изрични инструкции от МЗ. От министерството досега обясняваха, че проучват европейския опит по издаване на подобен тип документи. 

ИНФЕКЦИЯ 

„При този вариант на вируса инфекцията се развива изключително бързо, а хората я подценяват. На човек му става лошо,  мисли, че е настинал, и един ден по-късно започва задух и пневмония. Но той не се изолира, а разнася. Буквално за ден-два става. Пристигат в болницата в състояние, което не позволява настаняване в обикновено ковид отделение и ги приемаме директно в реанимация“. Това разказа пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя призова хората да търсят медицинска помощ в момента, в който се почувстват зле, а не да се самолекуват. Очаквам до месец и в ЕС да бъдат въведени сертификати за антитела, спорът не е дали да ги има, а какви точно да са, коментира още Аргирова. 

ДАННИТЕ ЗА ВИРУСА 

Данните за разпространението на коронавирусната инфекция се подобряват, но бавно. Новите случаи паднаха под прага от 3000 – установените положителни проби за изминалото денонощие са 2839. При 31 683 теста това прави близо 9% положителни проби. На този фон от болестта са се излекували 3349 души. Намалял е леко и броят на хората в болници, но нивото като цяло остава високо – 7544 хоспитализирани. 

Това показват последните данни на единния информационен портал за разпространението на вируса. 

Общо за страната заболеваемостта на 14-дневна база остава на критични нива – 669 на 100 000 души, но по отделни области се наблядава значително намаление. Област Кърджали е под прага от 250 заболели на 100 000 души (с показател от 108 на 100 000). Под 500 на 100 000 заболеваемост на 14-дневна база са слезли Смолян (401 на 100 000), Сливен (441 на 100 000), Силистра (470 на 100 000), Търговище (396 на 100 000), Шумен (476 на 100 000), Велико Търново (488 на 100 000). 

Броят на хората в интензивни отделения остава висок – 761 души, новопостъпили в болници са 770 души. Битката с болестта са загубили 164 души. 

След въвеждането на зелените сертификати и новата вълна ваксинацията върви с по-добро темпо, броят на поставените ваксини за изминалото денонощие е 21 520 дози. С това общият брой поставени дози достигна 3 130 450. Със завършен ваксинационен цикъл са 1 660 819 души, 51 426 имат бустерна доза. 

Предишна статияЕлена Йончева: Скандално е Нинова да преговаря за нов кабинет!
Следваща статияКрум Зарков: Служебният кабинет не подрива левицата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук