Начало НОВИНИ PAHO предупреждава за прекомерната употреба на антибиотици при пандемията от COVID-19

PAHO предупреждава за прекомерната употреба на антибиотици при пандемията от COVID-19

0

Прекомерната употреба на антибиотици в лицето на пандемията ги прави неефективни за често срещани заболявания, предупреди тази сряда Панамериканската здравна организация (PAHO), която отчете спад на смъртните случаи от COVID-19 в Латинска Америка и Карибите.

Антимикробните средства са животоспасяващи лекарства, но трябва да се използват отговорно. „Бактериите могат да развият резистентност и честата употреба на тези лекарства ги прави неефективни с течение на времето, всъщност е точно това, което виждаме“, каза Кариса Етиен, директор на PAHO.

От 90 до 100% от пациентите, хоспитализирани за COVID-19, са получавали антибиотик, докато в действителност „само 7% от тези пациенти са имали вторична инфекция, която е наложила употребата на тези лекарства“, каза той на пресконференция.

Етиен твърди, че страни като Аржентина, Еквадор, Гватемала и Парагвай отчитат нарастване на резистентите към лекарства инфекции.

Поради това PAHO призовава за отговорно използване на антимикробни средства и призовава държавите да забранят продажбата им без лекарско предписание.

Половината от хората в Латинска Америка и Карибите са напълно ваксинирани срещу COVID-19, но много страни изостават, съобщи Етиен.

По-малко от 20% от хората са напълно имунизирани в Гватемала, Ямайка и Сейнт Винсент и Гренадини, докато в Никарагуа и Хаити процентът е по-малък от 10%, казва той.

Броят на новите случаи на COVID-19 спадна с 5% до почти 760 000 в Северна и Южна Америка миналата седмица, а смъртните случаи, свързани с болестта, спаднаха с около 17% до 12 800.

Лицето, което отговаря за наблюдението на пандемията в PAHO, Силвен Алигиери, не изключва, че „вирусът ще стане ендемичен, но това ще отнеме години“ и междувременно ще има огнища дори на места с висок процент на ваксинация, до повече от 70% от ваксинираното население.

Той също така припомни, че основната функция на ваксинацията е да намали сериозните форми на заболяването и смъртните случаи, а не предаването.

Предишна статияШвейцария ще разреши еднополовите бракове от юли 2022 г.
Следваща статияАнкара привика българския посланик за обяснения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук