Начало НОВИНИ Сарафов: Имало е взрив в автобуса, но не е ясно от какво

Сарафов: Имало е взрив в автобуса, но не е ясно от какво

0

Има данни за взрив при трагичния инцидента с автобус на АМ „Струма“, но все още не ясно какво го е причинило – дали нещо отвътре, или удар с мантинелата. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов пред журналисти.

Делото за инцидента е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура. Българският главен прокурор Иван Гешев възложи разследването на НСлС. Към РСМ е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. „Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество – получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите“, каза Сарафов.

Във автобуса е имало и втори шофьор, предполага се, че и двамата водачи са загинали, но информацията не е окончателна. Разпитват се пострадалите в „Пирогов“, като само двама от тях са в адекватно състояние и могат да дадат свидетелства. Тук на място също се разпитват свидетели, заяви още зам.-главният прокурор.

Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески пристигна у нас по повод трагичния инцидент на АМ „Струма“. Той се срещна с предствители на българската прокуратура на мястото на тежката катастрофа. Разследващ екип на македонското МВР, съставен от представители на сектор „Пътна полиция” и отдел „Съдебно-технически експертизи”,също пристига в България, за да окаже съдействие при изясняването на причините за тежкия инцидент с автобус на АМ „Струма”, съобщи министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски, цитиран от Нова тв.

„Очаквам бърза и всеобхватна реакция на компетентните служби. Нашите мисли и молитви са и с ранените. От сърце им желая бързо оздравяване и колкото може по-скорошно връщане в домовете им“, написа Спасовски в профила си във Фейсбук. В същото време зам.-главният прокурор на България Борислав Сарафов заяви пред журналисти, че македонските екипи няма да участват в разследването у нас. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни още, че в РСМ няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство, като всички нужни документи местната прокуратура ще препрати към българските си колеги.

Поискано е от компетентните български институции да бъде осигурено приоритетно и безпрепятствено влизане в България на близките и роднините на загиналите и пострадалите, както и на представители на медиите на Северна Македония с оглед хуманитарния аспект на случая. В рамките на компетенциите си МВнР оказва съдействие и на екип от съдебни медици, както и на служители от МВР на Северна Македония

Междувременно македонската полиция обгради офиса на фирмата „Беса транс“, собственик на катастрофиралия автобус, в Скопие. Там се събраха и близки на починалите в инцидента. Дружеството е регистрирано и на адрес в Кюстендил, където има записани още 23 македонски фирми, показа проверка на bTV. На посочения адрес живее възрастна болна жена, която заяви пред телевизията, че синът ѝ работил за „Беса транс“ преди 10 г., но вече няма общо с дружеството.

Предишна статияОткритият лично преди няколко дни от Фандъкова мост пак е затворен
Следваща статияМартин Карбовски: Политическите чакали от ГЕРБ сега обвиняват за липсата на пътна маркировка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук