Начало НОВИНИ Байдън кани над сто държави на своята виртуална среща на върха

Байдън кани над сто държави на своята виртуална среща на върха

0

Президентът на САЩ Джо Байдън покани близо 110 държави да участват във виртуална среща на върха през декември, включително основните западни съюзници на САЩ, както и Ирак, Индия и Пакистан, според списъка, публикуван този вторник от Държавния департамент.

Китай, основният съперник на Съединените щати, не беше поканен, за разлика от Тайван, което представлява риск от провокиране на гнева на Пекин. Турция, съюзник на Вашингтон в НАТО, също не фигурира сред страните участнички.

От Близкия изток само Израел и Ирак бяха поканени на тази онлайн среща, организирана от Байдън за 9-10 декември. Традиционните арабски съюзници на Съединените щати, като Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар или Обединените арабски емирства, също не са поканени.

В Европа Полша е представена, въпреки повтарящото се напрежение с Брюксел относно зачитането на върховенството на закона, въпреки че Унгария, водена от противоречивия премиер Виктор Орбан, не е в списъка на Държавния департамент.

Що се отнася до Африка, сред гостите са Демократична република Конго, Кения, Южна Африка, Нигерия и Нигер.

След като пристигна в Белия дом през януари, Външната политика на Байдън се фокусира върху борбата между демокрациите и „автокрациите“, от тяхната гледна точка , въплътена от Китай и Русия.

В този смисъл „Срещата на върха за демокрацията“ е един от неговите приоритети, както и едно от предизборните му обещания.

„За първата среща на върха (…) има основателни причини да имаме предвид широк кръг от участници: това позволява по-добър обмен на идеи“, каза за AFP Лалех Испахани от Фондациите на Отвореното общество.

Тази среща на върха беше организирана в светлината на многото неуспехи, които претърпя демокрацията през последните месеци в страни, в които Съединените щати възлагаха големи надежди.

Съединените щати бяха добавени към списъка на „западащите демокрации“ за първи път, главно поради деградация през ерата на Тръмп, според доклад на базираната в Стокхолм организация International IDEA.

Предишна статияСЗО казва, че ваксинирането на деца срещу COVID-19 е полезно, но не е много спешно
Следваща статияНай-малко 27 мигранти, които се отправяли към Обединеното кралство, се удавиха в Ламанша, след като лодката им потъна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук