Начало НОВИНИ Европа в извънредно положение: СЗО приписва вълната от случаи на прекомерна релаксация...

Европа в извънредно положение: СЗО приписва вълната от случаи на прекомерна релаксация на ваксинираните хора

0

Световната здравна организация ( СЗО ) изрази загрижеността си относно нарастването на броя на инфекциите с COVID-19 в Европа, където спешните случаи са две трети от настоящите случаи, и приписа тази вълна на „фалшивото усещане за сигурност”, което ваксините са породили.

„Мнозина смятат, че с ваксините пандемията вече е приключила и че ваксинираните вече не трябва да вземат предпазни мерки“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който предупреди, че здравните мрежи на европейците отново са под силен натиск.

В този смисъл Тедрос настоя, че ваксините „спасяват животи, но не предотвратяват напълно предаването“, особено след като в света преобладава вариантът Delta, по-заразен от предишните.

Този вариант, който вече присъства според лабораторни анализи в 99% от новите случаи в света.

„Ако сте ваксинирани, има по-нисък риск от заразяване със сериозни форми на заболяването или от смърт, но все още има риск да се заразите или да заразите други“, повтори ръководителят на СЗО.

Тедрос припомни, че дори ваксинираните трябва да продължат да вземат всички видове предпазни мерки, включително носенето на маска, спазването на физическа дистанция и избягването на тълпи от хора.

Предишна статияПроф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини. Под формата на хапче, и на спрей
Следваща статияСЗО казва, че ваксинирането на деца срещу COVID-19 е полезно, но не е много спешно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук