Начало НОВИНИ Изгорелият автобус не е имал лиценз за международен превоз на пътници

Изгорелият автобус не е имал лиценз за международен превоз на пътници

0

Автобусът, който се запали тази сутрин, при който загинаха 45 души, включително 12 деца, няма лиценз за международен превоз на пътници и не е регистриран в електронните регистри на Министерството на транспорта и съобщенията. Властите тепърва ще определят от колко време „Беса транс“ е превозвала пътници в чужбина с този автобус и как изобщо е преминал границата без надлежна документация.

Министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски каза, че „Беса Транс“ има лиценз за международен превоз на пътници от 2018 г., който е валиден до 2022 г. и са регистрирани четири лицензирани автобуса, но не и превозното средство, в което са изгорели 45 пътници.

Започната е процедура по отнемане на лиценза за работа на „Беса транс“ и правителството е разпоредило на Държавната транспортна инспекция да извърши извънреден надзор в дружеството.

„Автобусът не е отчетен от превозвача, че ще извършва международен транспорт и затова не е в базата данни на Министерството на транспорта и съобщенията“, каза министър Бочварски.

„Контролът се извършва от Държавната транспортна инспекция. Може да се контролира и на граничните пунктове. Сега нямаме информация дали и колко пъти това превозно средство е използвано за международен превоз на пътници. Ще трябва да поискаме информация и от Митническата администрация. „Но е вярно, че този автобус не е трябвало да напуска границата и да превозва пътници в чужбина без този лиценз“, каза Бочварски.

Сръбският гражданин, който загуби годеницата си от Куманово при трагедията, е мъж, който е счупил прозореца и е успял да спаси себе си и още шестима души от горящия автобус. Той каза, че е бил буден по време на трагедията и е казал на разследващите, че първо е чул удар на тротоара, а след това и експлозия, най-вероятно от гума, след което огънят започнал да се разпространява бързо отпред.

Трагедията е станала тази сутрин около 3 часа край село Боснек на магистрала „Струма“ между Перник и Дупница, на 31 км югозападно от София, като загинаха 45 души.

Предишна статияВъзстановено е движението по АМ „Струма“ при 32-ри километър в посока София
Следваща статияПреговорите за коалиция, домакинствани от „Продължаваме промяната“, продължават и днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук