Начало НОВИНИ Спорове и спекулации след трагичния инцидент на АМ „Струма“

Спорове и спекулации след трагичния инцидент на АМ „Струма“

0

Спекулациите за възможните причини за пожара на автобуса, катастрофирал на АМ „Струма“, в който изгоряха до смърт 46 души, предизвика остър дебат в страната за състоянието на пътищата и маркировката.

Докато прокуратурата разпитва седемте оцелели при инцидента с надеждата, че техните показания ще помогнат за изясняване на случилото се, няколко експерти приписват част от случилото се на пътните знаци.

Очевидно има индикации, че загиналият при катастрофата шофьор на автобуса е пропуснал знак за обход.

Държавната агенция за пътна безопасност съобщи днес, че е започнала проверка за установяване дали има нередности в състоянието на пътя и поддръжката му, които биха могли да повлияят на събитията.

„На около 500 метра от фаталното място, трябва да има табела за отклонение, но я няма, защото е изхвърлена от магистралата преди месеци“, коментира експертът Димитър Илиев относно безопасността на движението пред обществената телевизия БТВ.

Бившият рали пилот представи няколко примера за неправилно поставени пътни знаци пред камерите, които според него объркват шофьорите.

„Шофьорът на автобуса е видял в последния момент знака, монтиран на необичайна височина, което сигурно го е озадачило, без да знае дали да завие надясно или наляво“, заяви Илиев.

По този начин той се съгласи с Красимир Георгиев от Българската асоциация за квалификация на автомобилистите, който в интервю за канала на Нова телевизия оцени, че катастрофата е можела да бъде избегната с „ясен и коректен сигнал, съобразен с европейските стандарти“.

„Инфраструктурата в България е в лошо състояние и изисква постоянна бдителност“, разкритикува Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Според статистиката за пътна безопасност на Европейския съюз (ЕС) за 2019 г., процентът на загиналите по пътищата в България е 88 на милион жители, вторият най-висок от 27-те държави на Европейския съюз, след Румъния.

Предишна статияСедемте пътници, оцелели след огнения ад, са в стабилно състояние и ще останат в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ до петък
Следваща статияПътникът, спасил оцелелите от горящия автобус: „Хората крещяха като във филми на ужасите“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук