Начало НОВИНИ Учениците от 5 до 12 клас със зелен сертификат се връщат в...

Учениците от 5 до 12 клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

0

При вариант, в който половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани, съобщават от МОН. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това се предвижда според актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката през днешния ден.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. 

Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември тази година.

Предишна статияНай-малко 27 мигранти, които се отправяли към Обединеното кралство, се удавиха в Ламанша, след като лодката им потъна
Следваща статияСедемте пътници, оцелели след огнения ад, са в стабилно състояние и ще останат в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ до петък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук