Начало НОВИНИ Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове след назначаването й

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове след назначаването й

0

Първата жена министър-председател на Швеция подаде оставка само часове след като беше назначена.

Магдалена Андерсон беше обявена за лидер в сряда, но подаде оставка, след като коалиционният й партньор напусна правителството и бюджетът й не успя да бъде приет.

Вместо това парламентът гласува за бюджет, изготвен от опозицията, който включва антиимигрантската крайна десница.

Нейният коалиционен партньор, Зелената партия, заяви, че не може да приеме бюджет, „изготвен за първи път с крайнодесните“.

Андерсън каза, че се надява да се опита отново да стане министър-председател като лидер на еднопартийно правителство.

„Има конституционна практика, че коалиционното правителство трябва да подаде оставка, когато една партия напусне“, каза социалдемократът в сряда. „Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност ще бъде поставена под въпрос.

Председателят на парламента каза, че ще се свърже с партийните лидери при следващия ход.

Андерсон беше избрана за министър-председател по-рано в сряда, защото според шведското законодателство тя се нуждаеше само от мнозинство от депутати, за да не гласуват против нея.

Сто години след гласуването на шведските жени, 54-годишният лидер на социалдемократите получи овации от секциите на парламента.

Избирането й начело на правителство на малцинството последва 11-часова сделка с опозиционната лява партия в замяна на по-високи пенсии за много шведи. Тя си осигури подкрепата и на коалиционния партньор Зелените.

От 349 членове на Риксдага 174 гласуваха против нея. Но освен 117-те депутати, които подкрепиха Андерсън, още 57 се въздържаха, което й даде победа с един глас.

Бивша шампионка по плуване при юноши от университетския град Упсала, тя започва политическата си кариера през 1996 г. като политически съветник на тогавашния премиер Горан Персон. Тя прекара последните седем години като финансов министър.

Преди депутатите да подкрепят Магдалена Андерсон, Швеция беше единствената скандинавска държава, която никога не е имала жена за премиер.

Това, което целият този политически хаос подчерта, е колко разделена е шведската политика в момента. Ще трябва да изчакаме и да видим дали избирателите излизат от задънената улица със значително изместване надясно или наляво на изборите догодина.

Предишна статияОбединеното кралство призовава за репресиране на контрабандистите след смъртта на мигранти
Следваща статияКубрат Пулев преди битката срещу Франк Мир: Винаги съм подготвен. Може би ще покажа какво мога

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук