Начало НОВИНИ Най-малко 52 души са загинали в мина в Русия

Най-малко 52 души са загинали в мина в Русия

0

Съобщава се, че най-малко 52 души са загинали при най-тежката минна катастрофа на десетилетието в Русия.

Инцидентът започнал, когато въглищен прах във вентилационна шахта се запалил в четвъртък, изпълвайки мината с дим и убивайки 11 души.

С настъпването на нощта неуспешната операция за достигане до десетки изчезнали миньори се превърна в трагедия, след като според съобщенията няколко спасители се задушили.

Източник от службите за спешна помощ каза на една информационна агенция, че „никой не е останал жив“.

По-голямата част от 285-те души в мината „Листвяжная“, в района на Кемерово на около 3500 км източно от Москва, избягали непосредствено след инцидента, около 08:35 местно време в четвъртък.

Властите казаха, че 49 са били откарани в болница с наранявания. Някои от ранените са с отравяне с дим, а четирима са в критично състояние.

Десетки миньори не успяха да избягат след първоначалния инцидент, но спасителните операции трябвало да бъдат прекратени, след като в мината били открити опасно високи нива на метан, което породило опасения от възможни експлозии.

Тогава един от спасителните екипи не успял да излезе от мината. По-късно бяха открити телата на трима спасители, с което официалният брой на загиналите станал 14.

След това късно в четвъртък няколко източника казаха на руски медийни агенции, че не се очаква да бъдат открити повече оцелели и броят на загиналите е нараснал до над 50, включително общо шестима спасители.

Трима души, включително директорът на мината, са арестувани заради предполагаеми пропуски в безопасността, съобщава агенция Ройтерс.

Това не е първият инцидент в мината, според местните медии, с експлозия на газ метан, загинали 13 души през 2004 г.

През 2016 г. властите оцениха безопасността на 58-те въглищни мини в страната и обявиха 34% от тях за потенциално опасни. По онова време списъкът не включваше мината „Листвязная“, пише в руски доклади.

Предишна статияПремиерът на Обединеното кралство призова Франция да „приеме обратно“ мигрантите
Следваща статия3008 са оздравелите от коронавирус за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук