Начало НОВИНИ Нов силно мутирал вариант на Covid буди безпокойство

Нов силно мутирал вариант на Covid буди безпокойство

0

Връщаме се на позната територия – нараства загрижеността за нов вариант на коронавирус.

Последната е най-силно мутиралата версия, открита досега – и има толкова дълъг списък от мутации, че е описан от един учен като „ужасяващ“.

В началото е и потвърдените случаи все още са концентрирани предимно в една провинция в Южна Африка, но има намеци, че може да са се разпространи.

Веднага възникват въпроси относно това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, предоставена от ваксините и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но много малко ясни отговори.

Вариантът се нарича B.1.1.529 и вероятно ще получи гръцко кодово име (като вариантите Alpha и Delta) от Световната здравна организация днес.

Освен това е невероятно силно мутирал. Проф. Тулио де Оливейра, директорът на Центъра за епидемична реакция и иновации в Южна Африка, каза, че има „необичайно съзвездие от мутации“ и че е „много различно“ от другите разпространени варианти.

„Този ​​вариант наистина ни изненада, има голям скок в еволюцията и много повече мутации“, каза той.

На брифинг за медиите проф. де Оливейра каза, че има общо 50 мутации и повече от 30 на шиповия протеин, който е целта на повечето ваксини и ключът, който вирусът използва, за да отключи вратата към клетките на тялото ни.

Увеличавайки още повече до свързващия домейн на рецептора (това е частта от вируса, която осъществява първи контакт с клетките на нашето тяло), той има 10 мутации в сравнение само с две за варианта Delta, който обхвана света.

Това ниво на мутация най-вероятно идва от един пациент, който не е успял да победи вируса.

Притеснението е, че този вирус сега е коренно различен от оригинала, който се появи в Ухан, Китай. Това означава, че ваксините, които са проектирани с помощта на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.

Някои от мутациите са били наблюдавани преди в други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант.

Професор Ричард Лесълс от университета в Квазулу-Натал в Южна Африка каза: „Те ни дават опасения, че този вирус може да има повишена предавателна способност, повишена способност да се разпространява от човек на човек, но може също да е в състояние да заобиколи части от имунната система.“

Предишна статияКубрат Пулев преди битката срещу Франк Мир: Винаги съм подготвен. Може би ще покажа какво мога
Следваща статияПремиерът на Обединеното кралство призова Франция да „приеме обратно“ мигрантите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук