Начало БЪЛГАРИЯ Зоран Заев подаде оставка от лидерския пост в партията, на 12 декември...

Зоран Заев подаде оставка от лидерския пост в партията, на 12 декември СДСМ избира нов

0

Това съобщи говорителят на СДСМ Богдана Кузевска и уточни, че веднага започва процедурата по избор на нов председател на СДСМ. Това ще стане на 12 декември. Кандидатите за поста на Заев имат 7 дни за издигането на кандидатурата си. Лидерът на СДСМ се избира чрез пряко гласуване от страна на всички членове на СДСМ. Кузевска не потвърди информацията, че Зоран Заев е предложил сегашният зам.финансов министър Димитър Ковачевски да бъде избран за лидер на партията. „Става въпрос за един качествен човек, който може да взима държавни решения и подкрепя европейското бъдеще на страната“, каза Кузевска по повод на коментарите за евентуалната кандидатура на Ковачевски.

„Изборите за нов лидер на СДСМ ще бъдат на 12 декември. Процедурата за кандидатстване започва от утре и ще продължи 7 дни. Право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите съгласно устава на партията. Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно в онлайн формата.. След избора на председател на СДСМ ще започне и избор на ново партийно ръководство. Зоран Заев ще остане активен член на партията“, каза още говорителят на СДСМ.

По време на заседанието на ръководството на партията Заев е информирал, че „има стабилно парламентарно мнозинство, което в момента е от 61 депутат. В македонския парламент има 120 депутати. Късно снощи стана ясно, че албанската формация „Алтернатива“ на Африм Гаши ще води преговори за присъединяването си към управляващата коалиция.

След загубата на местните избори на 31 октомври Зоран Заев съобщи, че ще се оттегли, както от лидерския пост в СДСМ, така и от премиерския. Според него новият председател на СДСМ трябва да бъде и бъдещият премиер на РСМ.

Предишна статияНовият мутирал вариант на COVID-19 e вече в Европа
Следваща статияОт неделя цяла Холандия ще е ефективно затворена между 17:00 и 5:00 сутринта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук