Начало НОВИНИ Хиляди сърби излязоха по улиците на Белград и странатa, за да протестират...

Хиляди сърби излязоха по улиците на Белград и странатa, за да протестират срещу режима на Александър Вучич

0

Протестът на граждани и природозащитници в няколко града в Сърбия започна с предварително обявената едночасова блокада на пътищата. Като причина за радикализирането на протестите те посочиха приемането на Закона за референдума и народната инициатива и на Закона за експроприацията.

Протестиращите първоначално се събраха пред Двореца на правосъдието в Белград, откъдето се разделиха на няколко групи.

Активисти на неправителствени организации и граждани блокираха движението край център Сава и в двете посоки. В същото време от автобуса слязоха около 40 полицаи с екипировка за разпръскване на демонстрации, съобщава РТС.

Граждани и активисти в ранния следобед направиха неуспешен опит да пробият полицейския кордон, за да блокират за един час моста „Газела“. След това протестиращите се насочиха към ул. „Кнез Милош“. Полицейски кордони бяха разположени на входовете на моста и блокираха достъпа на гражданите до него.

Протестиращи блокираха Варадинския мост в Нови Сад, където е ангажирана жандармерията. Стигна се до сблъсъци между граждани и силите на реда, а движението в тази част на града е затворено.

Полицията се опита да предаде на единия от организаторите на протестите Сава Манойлович решение за забрана на митинга и на опита за блокиране за един час на магистралата към Мостар. Той отказа да приеме акта и обяви, че блокадата, насрочена за 14 часа, все пак ще се състои, независимо от всички последици, както и че съзнава, че извършва престъпление.

Причината за отказа за провеждане на митинга, е, че информацията за него е подадена късно – едва в петък, а законовият срок е пет дни. Манойлович обясни, че спорните промени в Конституцията, както и Законът за експроприацията също са приети в по-кратки срокове.

Активистът бе предупреден, че блокадата на международния коридор 10 може да се третира като престъпление.

В отговор Манойлович заяви, че магистралата ще бъде затворена и няма да има нападения срещу полицията, като призова служителите на МВР да се въздържат.

От МВР публикуваха и съобщение, в което информираха обществеността, че всяко блокиране на движението, както и провеждането на неразрешени митинги, е нарушение на закона. Посочва се, че „всеки неразрешен митинг, особено когато се провежда по пътищата и мостовете, представлява голям риск и създава опасност както за участниците в движението, така и за участниците в митинга“. Тъй като информацията за митингите не е предоставена своевременно, полицията не може да ги осигури и да гарантира сигурността. „Цялата отговорност за всичко, което може да се случи, е на организаторите на неразрешените митинги“, се казва в съобщението.

Саво Манойлович – представител на инициативата Go for Change, заяви пред репортери, че е наясно, че блокирането на движението нарушава закона, но е готов да понесе последствията.

Предишна статияИталия: В Милано става задължително носенето на маски на открито
Следваща статияРумен Спецов: Разследваме руска петролна фирма за укриване на данъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук