Начало НОВИНИ Африка: 39% от жените парламентаристи са претърпели сексуално насилие, според проучване

Африка: 39% от жените парламентаристи са претърпели сексуално насилие, според проучване

0

Разследване на Междупарламентарния съюз (IPU) и Африканския парламентарен съюз (UPA), публикувано във вторник, 23 ноември, разкри, че 39% от африканските жени законодатели са претърпели някакъв вид сексуално насилие и 40% от тях са били тормозени. Проучването подчертава, че тези нива са сред най-високите в света като следствие от „политическия, икономическия, социален, културен и религиозен контекст, в който работят депутатите“.

Изследването, публикувано във вестник El País, е проведено през 2021 г. чрез интервюта с 224 жени от 50 страни на континента. От тях 137 са парламентаристи и 87 са работещи в законодателните органи. 80% от участвалите в разследването твърдят, че са претърпели психологическо насилие по време на мандата си; 67% са били жертви на сексистки коментари или поведение; 46% получили сексистки атаки чрез интернет или социалните мрежи; 42% са били заплашвани с изнасилване, смърт или отвличане , както самите те, така и членовете на техните семейства; а 39% са били подложени на психологически тормоз или сплашване.

Тези проценти са подобни на тези, установени от предишно проучване, проведено също през 2018 г. от IPU сред европейски жени. 40% от участвалите в работата твърдят, че са претърпели тормоз, 23% физически нападения и 9% са били изнудвани в замяна на секс. 

Дуарте Пачеко, португалски заместник и президент на IPU, увери, че тези резултати разкриват „коварен епидемичен сексизъм, който разубеждава младите жени да започнат политическа кариера. „Опасността е, че тези, които се стремят да променят света благодарение на политиката, са демотивирани“, обясни той. „Нуждаем се от присъствието им, за да гарантираме силни и представителни демократични институции“, каза той пред El País.

От своя страна Мохамед Али Хумед, президент на Конгреса на Джибути и UPA, призова за прекратяване на безнаказаността. „Трябва да има нулева толерантност към всички форми на сексистко насилие в парламентите. Задължение е на нашите институции и на всички депутати да действат спешно за по-добро отчитане на въпросите, свързани с пола“, подчерта той.

„Парламентите трябва да бъдат безопасни пространства за жените и мъжете, особено за младите жени. Трябва да осъдим всички форми на малтретиране срещу тях и да работим заедно, в партньорство, за да въведем механизми, които да помогнат гласът им да бъде чут“, добави Аджи Диара Мерганте Кануте, вицепрезидент на IPU. В този смисъл участниците, които се съгласиха да дадат своите отговори, повдигнаха необходимостта от безопасна среда, за да може да се съобщава за тези практики и престъпления, както и от приемането на много по-строги разпоредби и закони за предотвратяването им.

Всъщност повечето от участвалите в проучването смятат сексуалния тормоз за „честа практика в политическия живот, особено подмятания, коментари и шеги със сексуален оттенък“. Те обаче смятат, че в политическата среда на техните страни този тип поведение не се идентифицира като такова насилие.

 Въпреки трудния контекст, няколко държави имат закони за паритет, които направиха възможно значително подобряване на представителството на жените в техните органи през последните години, а континентът има нацията с най-много жени депутати в света: Руанда, където 67% от нейните парламентаристи са жени.

Предишна статияБританският премиер заяви, че Ómicron се разпространява бързо и не познава ефективността на ваксините
Следваща статияВариантът на Omicron може да бъде „опасен като Ебола“, предупреждава Световната медицинска асоциация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук