Начало БЪЛГАРИЯ Иван Нейков: Забавянето на бюджета няма да се отрази върху пенсиите

Иван Нейков: Забавянето на бюджета няма да се отрази върху пенсиите

0
„Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите. При всички положения в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства. Това е технически решима задача. Големият въпрос е ще има ли някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел“, заяви бившият социален министър Иван Нейков.

За предложението да се премахнат ТЕЛК решенията, Нейков отговори, че ТЕЛК системата като цяло има нужда от дълбока и радикална промяна: „Предложенията, които бяха направени, са добри и разумни. Действащата система е настроена така, че нейната цел е човекът да получи пенсия за инвалидност. Системата проверява всъщност какво не може човекът. Затова огромната част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, всъщност очакват да получат възможност за доходи през пенсия за инвалидност. Във всички развити индустриални страни, включително в развитите европейски държави, системите на оценката на работоспособността са настроени точно в обратната посока. Те през цялото време търсят отговор на въпроса „Какво може човекът?“. И на базата на този отговор, всъщност се осигурява възможност на човека да работи“, обясни Нейков пред БГНЕС.

Според него по този начин хората получават удовлетворение и личностна реализация, а обществото получава един пълноценен човек. Той каза, че трябва да се въведе модела на т.нар. ISF система на Световната здравна организация, която е настроена и към интересите на хората, защото подобрява тяхното състояние, и към обществото, защото не изключва десетки хиляди хора от активен живот.

Той коментира и предложението за безплатни детски градини, Нейков изрази мнение, че в България много обичаме илюзиите: „Думата „безплатно“ е проблематична. Нищо безплатно няма. И сиренцето в капана за мишки не е безплатно. От тази гледна точка е нонсенс да се твърди, че има безплатни детски градини. Ако се реализира тази идея, това ще означава, че от общините или републиканския бюджет ще трябва да се осигуряват средствата. А това са данъците на родителите, на бабите, на дядовците и на цялото общество. Така че изобщо не можем да говорим за нещо безплатно. По-скоро беше интересна една друга идея, която беше споделена по време на срещата, посветена на социалната политика. А именно да се търсят много по-широки възможности за подкрепа на родителите в отглеждането на децата. Разбира се, детските градини са важен инструмент, който трябва да се увеличава. Но заедно с това има и други добри инструменти, каквито са и родителските кооперативи, възможността да се създават институции за развитие на децата към големите предприятия, възможността родителите да получават подкрепа за развитието на децата си в собствения си дом“, уточни експертът.

Предишна статияСпец Прокуратурата изчаква КПКОНПИ, за проверката срещу Кирил Петков
Следваща статия63 кг наркотик, внесен от България, е бил заловен от турските власти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук