Начало НОВИНИ Южноафриканският лекар, който алармира за варианта Омикрон, разкрива какви симптоми генерира

Южноафриканският лекар, който алармира за варианта Омикрон, разкрива какви симптоми генерира

0

Анжелик Кутзи, президент на Южноафриканската медицинска асоциация – човекът, който предупреди властите на страната за появата на новия вариант Омикрон, разкри, че симптомите, генерирани от тази мутация, са „необичайни, макар и леки“.

В интервю за The Telegraph, публикувано тази събота, 27 ноември, експертът коментира, че алармите за вируса са се включили за първи път в началото на месеца, когато установил, че сред пациенти му с COVID-19 напоследък има млади хора от различни етноси и социален статус, засегнати от изключителна умора. Те обаче не загубили нито мирис, нито вкус.

Сред пациентите е и шестгодишно момиченце с много висок пулс и температура. 

Анжелик Кутзи съобщи на консултативния комитет по ваксините за редкия вариант на 18 ноември. Тогава четирима членове на семейството му дали положителна проба за коронавирус, като изразявали силна и необичайна умора. Общо няколко негови пациенти представиха симптомите на новия вариант. Повечето от тях са мъже, а половината не са ваксинирани.

Според специалиста засегнатите от омикрон развиват „леко заболяване“ което се отразява в симптоми като „мускулни болки и умора по време на един или два дни дискомфорт“, обясни специалистът пред Sputnik. „Досега установихме, че заразените не страдат от загуба на вкус или мирис. Може да имат лека кашлица. Няма изявени симптоми. От заразените някои се лекуват у дома“, добави той.

Поради тази причина Coetzee предупреди, че неваксинираните са основно засегнати от този вариант: „Това, което трябва да ни тревожи сега е, че когато неваксинираните възрастни хора се заразят с новия вариант ще наблюдаваме много сериозно протичане на заболяването“.

Лекарят също така призова за спокойствие и също така да се потуши „ненужната паника“, тъй като няколко държави обявиха ограничения за полети до южната част на африканския континент. 

Към момента на съобщението инфекциите вече бяха идентифицирани в Ботсвана и Хонконг (Китай), но по-късно бяха добавени и откривания в Израел, Белгия (случай на пътник от Египет без видими връзки с Южна Африка), Австралия и Обединеното кралство.

Въпреки ограничената налична информация много държави, включително Обединеното кралство, Съединените щати и страни от Европейския съюз, бързо обявиха драстични ограничения за пътуване до южноафрикански страни.

Канада потвърди тази неделя, 28 ноември, първите случаи на варианта Омикрон в Америка.

Тъй като все повече и повече държави откриват положителни резултати, Обединеното кралство свика този понеделник спешна среща на здравните министри от групата на G7.

Предишна статияМинималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лв. до 700 лв.
Следваща статияБайдън: Omicron e причина за безпокойство, а не за паника

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук