Начало НОВИНИ Ómicron: ето как новият вариант на коронавируса напредва по света

Ómicron: ето как новият вариант на коронавируса напредва по света

0

Омикрон – най- новият вариант на коронавирус, е съобщен за първи път от Южна Африка и е запалил сигналите в международната общност. Предварителните данни показват повишен риск от повторно заразяване, отбелязва Световната здравна организация (СЗО). Затова границите отново се затварят и случаите се разширяват малко по малко.

В петък, 26 ноември, СЗО назова нов вариант на коронавируса будещ безпокойство и идентифициран за първи път в Южна Африка: Омикрон, първоначално наречен B.1.1.529.

Съобщението за откриването на Омикрон предизвика паника в много страни – включително Съединените щати, Индонезия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство, които бързо наложиха ограничения за посетители от Южна Африка.

На спешна среща, свикана от Обединеното кралство, което е временно председателство на Г-7, министрите на здравеопазването на Съединените щати, Канада, Германия, Франция, Италия, Япония и Обединеното кралство признаха важността на гарантирането на достъп до ваксини.

За да направят това, те подчертаха необходимостта да се „подготвят“ страните да получат дози чрез предоставяне на „оперативна помощ, изпълнение на ангажиментите за дарения, справяне с дезинформацията за ваксините и подкрепа за изследвания и разработки“.

Междувременно Световната здравна асамблея, върховният орган за вземане на решения на СЗО, заседава от неделя до вторник. Неговите членове се съгласиха да започнат преговори за създаване на международен инструмент за по-добро предотвратяване и борба с бъдещи пандемии.

Новият вариант Омикрон вече циркулираше в Европа, преди Южна Африка да предупреди света в четвъртък, 25 ноември. След тази тревога старият континент започна да спира полетите си със седем държави в Южна Африка.

Холандия съобщи, че 14 души са дали положителна проба за варианта, след като са пристигнали от Южна Африка миналия петък, и се смята, че те са първите случаи на варианта, открит там.

Холандският здравен отдел обаче съобщи, че вариантът е открит при два теста на 19 и 23 ноември.

Moderna предупреждава, че ваксините могат да бъдат неефективни срещу Омикрон.
„Създадените досега ваксини срещу COVID-19 може да имат трудности при борбата с варианта на омикрон и ще отнеме месеци, за да се финализира нов ефективен имунизатор срещу този вариант“, каза президентът на американската лаборатория Moderna пред вестник Financial Times.

Стефан Бансел каза пред медиите в интервю, публикувано във вторник, че данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу новия щам ще пристигнат през следващите две седмици, но въпреки това учените не са с оптимистични прогнози.

Германските власти съобщиха на общественото мнение за първия случай на новия вариант в Германия. Това е пациент, който не е пътувал до Африка през последните дни.

Куба съобщи този понеделник, че от 4 декември ще изисква отрицателен PCR и ще прилага задължителната карантина за седем дни за пътници от Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия, Малави и Есватини в лицето на новия вариант на коронавирус.

Pfizer работи по версия на своите антиковидни ваксини срещу Оmicron.
Лабораториите на Pfizer и Johnson & Johnson (J&J) съобщиха в понеделник, че са започнали работа по нова версия на техните антиковидни ваксини, насочена специално към варианта на омикрон, в случай че сегашните не са достатъчно ефективни.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените американски щати призоваха всички възрастни в понеделник да получат бустерна доза от ваксината срещу Сovid-19.

Ómicron вече е открит в Австралия, Белгия, Ботсвана, Испания, Англия, Португалия, Дания, Канада, Франция, Германия , Хонконг, Швейцария, Южна Африка , Шотландия, Израел, Италия и Холандия.

След Израел, която беше първата страна в света, която наложи строго затваряне на границите си, за да се предпази от Омикрон, голям брой нации се присъединиха към решението да прилагат ограничителни критерии за достъп, особено за пътуващи от Южна Африка. 

Предишна статияCOVID-19: Австрия планира да наложи глоба от 7200 евро за липса на ваксина
Следваща статияКомитова: Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук