Начало БЪЛГАРИЯ Виолета Комитова: При проверката установихме, че „Струма“ не е магистрала

Виолета Комитова: При проверката установихме, че „Струма“ не е магистрала

0

Вярвайте ми, до преди няколко дни не знаех, че това не е АМ „Струма”. Това е един обикновен междуградски път – не е магистрала, не е и скоростен път, заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова пред Нова телевизия.

„С просто око всички виждаме един широк, хубав път. Но с просто око не можем да усетим наклоните по пътя”, добави тя

по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45-ма северномакедонски граждани.

Проверката на фаталния участък от АМ „Струма” след катастрофата от миналия вторник отне една седмица. Подобни проверки отнемат много време. За съжаление трябва да ги правим регулярно, но заради трагичния повод трябваше да извършим спешна проверка. Много ми е тъжно, че трябва да говорим по повод катастрофата и отново искам да поднеса своите съболезнования на близките на жертвите, каза Комитова.

„Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е79 – той е с максимално позволена скорост от 90 км/час. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/час.

По думите й проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, които трябва да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”, коментира Комитова.

Мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка, знак за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци – не мога да кажа какво е на място. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”, подчерта още тя.

По отношение на зимното почистване Комитова беше категорична, че има достатъчно средства, с които дори ще бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми.

Предишна статияОт днес влизат в сила нови правила
Следваща статияОт днес разширяват двойно синята зона в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук