Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков се надява да има кабинет до края на следващата седмица

Кирил Петков се надява да има кабинет до края на следващата седмица

0

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че се надява до началото на идната седмица да бъде подписано коалиционното споразумение между четирите формации в бъдещото управление, а до края ѝ да бъде излъчено и новото правителство. Петков потвърди, че ще е номинацията на най-голямата политическа сила в парламента за министър-председател.

Преди това Георги Свиленски от БСП отхвърли версията на колегата си Румен Гечев, че министерствата в бъдещото правителство ще бъдат разпределени на принципа 8-4-3-2 според парламентарната тежест на ПП, БСП, ИТН и ДБ. „Колегата Гечев е икономист и математик, просто той така си представя, че трябва да бъде“, каза Свиленски пред бТВ. Странното е, че това опровержение бе направено на четвъртия ден след изказването на Гечев. 

Свиленски подчерта, че се преговаря за формула за политиките, като в центъра на внимание е как да се вдигнат доходите на българските граждани.

„Работи се за пълен мандат“, заяви Свиленски. Думите му бяха потвърдени индиректно от Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“. „Всички информации, които текат от миналата седмица, са нереални. До началото на идната седмица се надявам да е готово коалиционното споразумение. Разговорите са конструктивни“, каза той на влизане в Народното събрание. 

„Вчера се видяхме с колегите Петков и Василев, и разговаряхме по спорните въпроси“, обяви в НС лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова на влизане за първото заседание на новия парламент. Тя допълни, че са се разбрали до неделя да бъдат изчистени всички неща по коалиционното споразумение.

„От останалите партии са съгласни да изчистим спорните въпроси, да подпишем коалиционно споразумение и тогава да говорим за имена на министри“, посочи още Нинова. Тя отхвърли информациите, че е номинирана за един или друг пост – председател на парламента или вицепремиер.

„Върви се към съставяне на правителство. България ще има правителство в 47-ия парламент“, посочи от своя страна Георги Свиленски.

„Финализирането на общата структура на МС е обект на лидерските преговори. Формулите като 8-4-3-2 са излишни, няма такава уговорка. Дискусиите ще се водят на базата на задачите и най-добрите експерти, които могат да ги изпълнят“, коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Калина Константинова.

Според нея трябва да се определят кои са задачите, които трябва да изпълним през първата година и те трябва да бъдат осъществени през бюджета. „Това, което всички искаме, е да има стабилно управление, което да се справи с кризите. Няма предварително условие, което вече да не е казано. Нашето условие е нулева толерантност към корупцията“, добави Константинова.

Предишна статияРумен Радев към депутатите: Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър
Следваща статияCOVID-19: Смъртността от коронавирус у нас пак тръгна нагоре

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук