Начало БЪЛГАРИЯ Румен Радев към депутатите: Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър

Румен Радев към депутатите: Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър

0

Всички депутати без ГЕРБ и ДПС  от 47-ото Народно събрание посрещнаха президента Румен Радев на крака в пленарната зала.

Президентът излезе с обръщение към народните представители.

„За мен е чест да бъда след първите, говорили пред 47-ото Народно събрание“, започна президентът.

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи от тази трибуна, да осмислим мисията, която гражданите ни възложиха. За първи път в рамките на година, формираме трето Народно събрание“, продължи той.

„В основата си предишните два парламента не успяха да формират устойчиво мнозиство и да формират стабилни правителства“, каза още Радев.

„Да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво. То вече каза „не“ на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили. От него зависи да имаме правителство и самият живот на парламента, зависи и съдбата на политическата ни система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. Искам да приветствам и предварителните разговори между потенциалните партньори. В България протичат дълбоки процеси по възстановяване на демокрацията. През изминалите години парламентарният контрол беше отменен. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните. Ние повече не можем да допуснем пилеене на историческо време. Обществото очаква актуализиране на избирателните списъци“, продължи Румен Радев.

„Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър. Надявам се всички демократи отляво и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето“, допълни държавният глава.

„Следя нагласите, но мисля, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента по закон“, обясни президентът.

Предишна статияДелото за вреди на Асен Василев срещу Тошко Йорданов започва през април
Следваща статияКирил Петков се надява да има кабинет до края на следващата седмица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук