Начало БЪЛГАРИЯ Василев е категоричен, че държавният бюджет за догодина ще бъде приет през...

Василев е категоричен, че държавният бюджет за догодина ще бъде приет през януари

0

Пари в бюджета има достатъчно. Така най-вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отговори днес пред Нова тв, дали държавата може да си позволи всички повишени социални плащания, договорени вече между четирите политически партии в преговорите за правителство – ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Предният ден Василев обясни пред БНТ, че проектобюджетът за 2022 г. на служебният кабинет също ще бъде разгледан и ще се прецени дали може да бъде използван и преработен. Василев единствено коментира, че не е съгласен да се поема нов държавен дълг от порядъка на 10 млрд. лв., както обяви сегашния служебен финансов министър Валери Белчев.

За разлика от предложението на служебния кабинет от догодина бонусите за пенсионерите да станат 60 лв. в продължение на 6 месеца, Василев уточни, че бъдещите коалиционни партньори са се договорили добавки да има само за тези пенсионери, които след увеличението на пенсиите от 25 декември останат под линията на бедност. Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лв., колкото е линията на бедност за тази година. „Всички други пенсии ще бъдат вдигнати между 13 и 20% в зависимост от стажа“, каза Василев. Според него след тази промяна няма да остане пенсионер с по-малко пари от това, което е получавал тази година.

Василев припомни, че с актуализацията на бюджета обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години вече е увеличено на 650 лв., както предлага служебния кабинет, и остава такова догодина, като за следващи години ще бъде обвързано с минималната работна заплата. Той обаче не коментира идеята на слубежния кабинет за облекчаване на достъпа до детски месечни надбавки и завишаването им на 50 лв. догодина.

Според Василев има достатъчно пари в хазната: „Тази година бюджетът е разчетен с 4.5 млрд. лв. дефицит, но в края на ноември той е на 500 млн. лв. излишък. Ще стигнат парите“.

Василев е категоричен, че държавният бюджет за догодина ще бъде приет през януари, след като се гласува новата структура на Министерски съвет. По думите му броят на министерствата ще се увеличи с едно-две. но пък ще има големи структурни промени между министерствата. Например в новото Министерство на електронното управление ще се концентрират всички процеси на електронно правителство, в него ще се влеят всички дирекции за е-управление по министерствата, както и ИТ-дирекциите и държавното предприятие „Информационно обслужване“. 

Всички евро програми се одитират от агенция в МФ и към нея ще премине и одитиращата агенция на програмите за земеделие, която в момента е към аграрното ведомство. 

Ще има и вицепремиер по екология и енергетика, свързан със Зелената сделка и климатичните промени.

Освен това идеята е всяка партия в коалицията да има вицепремиер. „Утре до края на деня ще има текст с договореностите по политиките и структурата на Министерски съвет, който ще дадем на партийните лидери. От понеделник те започват да доуточняват с техните органи и до края на седмицата придвиждаме подписване на коалиционно споразумение“, заяви Василев. 

Той за пореден път отрече да има обсъждани имена за министри, но разпределението им щяло да бъде горе-долу пропорционално на изборната победа. На среднощната среща с лидера на БСП Корнелия Нинова са били обсъждани социалните политики. „Знаете, те искат прогресивен данък за доходите, трябваше да обсъдеми това да отпадне, за да няма социални сблъсъци по време на преговорите“, разкри Василев. 

На въпрос на кои министерски кресла държи „Продължаваме промяната“ Асен Василев посочи само Министерство на финансите, МВР и Министерстсво на икономиката, защото по тях имали голям потенциал. Той потвърди, че Бойко Рашков е тяхната номинация за шеф на МВР, но не пожела повече подробности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук