Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Ива Христова: В България още няма регистриран случай на Омикрон

Проф. Ива Христова: В България още няма регистриран случай на Омикрон

0

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон, каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите между 5 и 10% от положителните проби трябва да бъдат изследвани за възможни мутации. У нас се изследват допълнително 10 на сто от позитивните резултати.

„В момента сме започнали едно мащабно секвениране. Очакваме резултатите до седмица, но ако се открие нещо, то ще е поне 2-3 седмици назад. Това са няколкостотин проби на седмица – 700-800-900, и да, ще го хванем. Освен това въведохме и препоръката на Европейския център този тест, който открива промените в S гена, така че правим и един предварителен скрининг. Ще видим“, каза тя.

Според проф. Ива Христова новият вариант на короновируса Омикрон до месец може да стане доминиращ у нас. Ако се допусне разпространението на Омикрон в България, страната ни ще влезе в следващата вълна и е възможно да обхване много по-голям брой хора, предупреди проф. Христова.

По думите ѝ не може да се очаква масово заболяване от менингит. Случаят с децата, заразени с бактериален менингит в столичната 37-ма детска градина „Вълшебство“, при който едно от децата почина, е спорадичен случай, каза проф. Ива Христова и обясни, че менингитът е сравнително рядко заболяване.

„Годишно случаите на бактериален менингит са някъде… около 15 са към момента. Това е сравнително рядко заболяване, причинява се най-често от три бактерии, а сред тях най-честата е т.нар. пневмококи, стрептококи, следващият – бактерия Хемофилус инфлуенце, която причинява бактериален вариант на грипа. Най-редкият от тях е менингококът.

Но за съжаление при едно, така голямо, нормално почти, здраво заразоносителство, при единични случаи се стига до заболяване. И вече единици от тези, които са заболели – просто с данни за остро респираторно заболяване, а са направили сепсис със засягане на менингите, и са протекли много, много бързо, буквално за няколко часа“, каза тя.

Предишна статияПапата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността
Следваща статияБиков: Смятам, че предстоящата евентуална коалиция би била коалиция на необходимостта, а не на свободата и на свободния избор на тези хора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук