Начало НОВИНИ Байдън и Путин ще проведат разговор на фона на напрежението в Украйна

Байдън и Путин ще проведат разговор на фона на напрежението в Украйна

0

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин ще разговарят чрез видеообаждане във вторник, каза Кремъл, на фона на нарастващото напрежение около Украйна.

Това съобщение идва след като държавният секретар Антони Блинкен каза, че САЩ разполагат с доказателства, че Русия е направила планове за „широкомащабна“ атака срещу Украйна.

Русия отрече подобно намерение и обвини Украйна, че извършва собствено натрупване на войски.

Украйна казва, че Русия е разположила бронирани превозни средства, системи за електронна война и 94 000 войници по общата им граница.

Това е най-голямото струпване на руски сили по нейните граници, откакто анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Позовавайки се на доклади на разузнаването, министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников каза, че Москва може да планира военна офанзива в края на януари.

Движението на руските войски обтегна и без това напрегнатите отношения между Русия и САЩ.

В петък Байдън предупреди, че ще направи „много, много трудно“ за Путин да „продължи да направи това, което хората се притесняват, че може да направи“.

САЩ и техните европейски съюзници обсъдиха налагането на санкции срещу Русия, ако предприеме агресивни действия.

Въпреки че Украйна не е член на НАТО, тя има тесни връзки с блока и е получила западни оръжия, включително американски противотанкови ракети Javelin.

Руските власти отрекоха каквито и да било планове за инвазия и казват, че граничните войски са там за военни учения.

Москва обвини НАТО в провокативно поведение, провеждайки учения в Черно море, край Крим. Руското външно министерство също заяви, че Украйна сама е изпратила 125 000 войници на общата им граница. Киев отказа да коментира твърдението.

Тази седмица най-висшият военен офицер на Великобритания каза, че „трябва да бъдем нащрек“ относно потенциала за конфликт в региона.

Напрежението между Русия и Украйна не е нещо ново. През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и малко след това започна да подкрепя сепаратисткия бунт в източната част на Украйна.

Съвсем наскоро президентът на Украйна Владимир Зеленски наложи санкции на влиятелен приятел на президента Путин и забрани излъчването на три проруски телевизии.

Президентите Байдън и Путин проведоха единствените си преговори лице в лице в Женева през юни. Ройтерс съобщава, че последното им телефонно обаждане е било на 9 юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук