Начало НОВИНИ Мексико заплашва САЩ със санкции, ако одобри заеми за електрически автомобили

Мексико заплашва САЩ със санкции, ако одобри заеми за електрически автомобили

0

Правителството на Мексико заплаши миналия четвъртък, 2 декември, с „всички видове търговски репресии“ Съединените щати, ако тази страна одобри данъчни кредити за електрически превозни средства, произведени в САЩ, тъй като в становището ще бъде нарушаване на Договора между Мексико, Съединените щати и Канада (T-MEC).

„В случай, че предложението бъде одобрено и данъчните кредити бъдат приложени, Мексико ще прибегне до правните инструменти, с които разполага, за да наложи нашите права“, предупреди министърът на икономиката Татяна Клоутие на пресконференция.

„Това предложение би дискриминирало мексиканския износ на електрически превозни средства и би ни поставило в неизгодно положение в сравнение с превозните средства, произведени в Съединените щати“, каза Клоутие.

Секретарят смята, че това предложение е „несъвместимо“ със задълженията на северноамериканската страна в T-MEC със споразуменията на Световната търговска организация (СТО) и с „продуктивната интеграция на Северна Америка“.

Освен това Клоутие предупреди, че тази инициатива „ще увеличи неимоверно “ миграцията към Съединените щати поради възможна загуба на работни места в автомобилния сектор в Мексико.

Според Министерството на икономиката, автомобилната индустрия представлява 4% от мексиканския БВП, 25% от износа и има милион директни работни места в Мексико.

Предишна статияНеобичайният снеговалеж превръща китайска пустиня в грандиозен зимен пейзаж
Следваща статияОбединеното кралство затяга правилата за пътуване на фона на разпространението на Omicron

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук