Начало НОВИНИ Обединеното кралство затяга правилата за пътуване на фона на разпространението на Omicron

Обединеното кралство затяга правилата за пътуване на фона на разпространението на Omicron

0

Пътуващите, които се отправят към Обединеното кралство, вече ще трябва да направят тест за Covid преди заминаването си в опит да ограничат разпространението на вируса, каза правителството.

Здравният министър Саджид Джавид каза, че затегнатите изисквания ще влязат в сила от 04:00 местно време във вторник.

Всички на възраст 12 и повече години ще трябва да си направят тест преди заминаването си максимум 48 часа преди заминаване.

В момента хората трябва само да се самоизолират, докато тестът им даде отрицателен резултат в рамките на два дни след пристигането.

Нигерия ще бъде добавена от понеделник към червения списък на страните, от които хората, които пристигат, трябва да се поставят под карантина в хотел за 10 дни, потвърди Джавид.

Здравният министър каза, че стратегията на правителството след откриването на варианта Omicron е била да „спечели време“ за оценка и „въвеждане на защитни мерки“, добавяйки: „Винаги сме казвали, че ще действаме бързо, ако нови данни го изискват.“

Министерството на здравеопазването и социалните грижи по-късно съобщиха, че през последните дни са били открити 21 случая на Omicron.

Джавид каза, че този брой нараства и Нигерия сега е на второ място след Южна Африка по отношение на свързани случаи с Omicron.

Още 26 случая на Omicron – от които 25 са регистрирани в Англия и един в Шотландия – бяха потвърдени в Обединеното кралство в събота.

Тези случаи доведоха общия брой за Англия до 129. Шотландия досега е регистрирала 30 случая, докато един случай беше идентифициран в Уелс, с което общият брой за Обединеното кралство като цяло достигна 160.

Правителствата на Шотландия и Уелс потвърдиха, че ще въведат и актуализираните мерки за пътниците след оценката на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Ходовете идват след натиск върху правителството на Обединеното кралство да затегне политиката по отношение на пристигащите в чужбина.

Авиокомпаниите подкрепиха повторното въвеждане и разширяване на червения списък. Но те смятат въвеждането на общи ограничения за ненужно и неефективно.

В индустрията вече имаше загриженост, че увереността на хората да пътуват и да резервират бъдещи пътувания ще бъде пробита от изискването да се направи PCR тест в рамките на 48 часа след пристигането в Обединеното кралство и необходимостта от самоизолация до отрицателен резултат.

Страхът е, че тази последна мярка ще осигури допълнително възпиране.

Освен това добавянето на още една страна в червения списък идва, тъй като някои жители на Обединеното кралство в Южна Африка все още се мъчат да се приберат у дома, защото не могат да намерят свободни хотелски стаи за карантина в деня на пристигането си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук