Начало БЪЛГАРИЯ Петков: Всяка формация в кабинета ще отговаря изцяло за министерствата си

Петков: Всяка формация в кабинета ще отговаря изцяло за министерствата си

0
Така никой няма да може да се оправдава, че посочени от премиера зам.-министри са го провалили, смята Кирил Петков
По-необичайна стратегия при избора на хората, които ще запълнят ръководните постове в министерствата, ще приложи бъдещата управленска коалиция. Всеки коалиционен партньор ще определя кадри от своята квота, които да заемат министерските и зам.-министерските позиции във ведомствата, които ще носят пълна отговорност за изпълнението на поставените им правителства задачи. Това обясни кандидатът за бъдещ премиер Кирил Петков в интервю пред bTV.

Всяка една партия ще може да номинира най-добрите си кадри да ръководят дадено министерство, а зам.-министрите ще бъдат избор на самите министри. Така вместо да имаме хора, които отвътре да ги следят, ние ще очакваме само резултати и така никой министър няма да има оправданието „Вашият зам.-министър ме провали“ – така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ разясни идеята си. Назначенията на коалиционните партньори ще отговаря за политиките и задачите, които му се спускат от правителството. При неизпълнение няма да има санкции, както е в един бизнес. Но въпросът ще се повдигне на лидерско ниво, където ще се обсъди дали неуспелият министър е подходящ за поста си.

„Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона“, разясни Петков.

Тойа отказа да назове конкретни имена за правителствените постове, тъй като все още не са уточнени, и направи уговорката, че дори на него не са му известни всички номинации. Той посочи и какво предстои – първата стъпка е днес от ПП да изпратят коалиционното споразумение до всичките им партньори, които да го обсъдят. Ако всичко е наред, надяваме се до сряда да имаме финализиран договор, в който да имаме всички политики и разпределението на постовете, посочи кандидат-премиерът.

От думите му стана ясно, че продължава сериозното обсъждане на създаването на министерство на държавните предприятия. Идеята е, посочи Петков, въпросите за тяхното управление и оптимизиране да се отделят в една структура, а инвестиционните фондове за подпомагане на икономиката да бъдат в друга.

Той показа, че държи служебният вътрешен министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовното правителство. Петков каза, че поддържа много добра комуникация с шефа на МВР и с Асен Василев са изразили пред него желанието им той да остане начело на силовото ведомство. Дали това ще бъде така, ще се разбере след сключването на коалиционното споразумение и след разговор със самия Рашков, за да получат съгласието му.

По въпроса за евентуалната смяна на главния прокурор Иван Гешев Петков посочи, че бъдещата коалиция няма конституционно мнозинство. „Реално без подкрепата на ГЕРБ това няма как да се случи“, посочи той. И изреди няколко стъпки, които може постигне и новото мнозинство – да се поставят нови, неопетнени хора в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), който да провери дали всичко в съвета е ставало по надлежния ред; след това и по отношение на самия ВСС да се извършат промени в начина на избирането му. Петков подчерта и значението на нужните промени в държавната антикорупционна комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

ГЕРБ не дава подкрепа

Не се очертава бившите управляващи от ГЕРБ да подкрепят бъдещото управление и неговите инициативи. Христо Гаджев – депутат от партията на Бойко Борисов, заяви пред bTV, че формацията е обявила, че ще бъде в опозиция, и затова се съмнява, че ще одобри редовно правителство на ПП. Той посочи, че ако Бойко Рашков остане начело на МВР, това означава, че целият сектор „Сигурност“ ще падне в подчинение на президента Румен Радев. Това е показател, според Гаджев, че страната преминава към полупрезидентски режим.

Той изрази скептицизъм и към идеята за обща парламентарна декларация за оттегляне на главния прокурор. Това е намеса на едно звено на държавната власт в работата на друго, смята Гаджев.

В ДБ са предпазливи

„Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.“ Така коментира пред БНТ ситуацията Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ – една от трите формации, с които ПП преговаря. И акцентира, че предложенията се правят от най-голямата политическа сила – коалицията на Кирил Петков и Асен Василев. В същото време, той изрази увереност, че до Коледа страната ще има редовно правителство.

Предишна статияБайдън и Путин ще проведат разговор на фона на напрежението в Украйна
Следваща статияИцо Хазарта за НС: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук