Начало НОВИНИ Празнуваме Никулден!

Празнуваме Никулден!

0

Днес, 6 декември, отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци у нас и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

Една легенда разказва, че по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината сънародниците ни да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Известно е, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест. В Западна Европа също честват деня на Св. Никола.

6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците. Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител. На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Никулина, Никола, Николина, Ника, Нико, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко, Ненчо, Нино.

Предишна статияОТ ДНЕС: около 60% от учениците се връщат в училище
Следваща статияПетков: Това, което постигаме, е добра комуникация и добра дисциплина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук