Начало НОВИНИ Сара Гилбърт: Следващата пандемия може да бъде по-смъртоносна от Covid

Сара Гилбърт: Следващата пандемия може да бъде по-смъртоносна от Covid

0

Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Covid криза, предупреди един от създателите на ваксината Oxford-AstraZeneca.

Проф. Дама Сара Гилбърт, изнасяща 44-та лекция на Ричард Димбълби, каза, че трябва да има повече финансиране за готовност за пандемия.

Тя също така предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта Omicron.

Сара добави, че хората трябва да бъдат предпазливи, докато не се разбере повече за новия вариант.

Тя каза: „Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете.

„Загубите, които претърпяхме, означават, че все още няма финансиране за готовност за пандемия“, добави тя.

„Напредъкът, който направихме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени.

Говорейки за варианта на Omicron, тя каза, че неговият шипов протеин съдържа мутации, за които е известно, че увеличават преносимостта на вируса.

„Но има допълнителни промени, които може да означават, че антителата, индуцирани от ваксините или от инфекция с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с Omicron.

„Докато не знаем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем стъпки, за да забавим разпространението на този нов вариант.“

Гилбърт обаче каза, че намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт.

Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставянето на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма.

Няма причина да не може да се разработи универсален грип, за да се премахне заплахата от грип, каза тя.

В събота правителството обяви, че пътуващите към Обединеното кралство вече ще трябва да направят тест за Covid преди заминаването си в опит да ограничат разпространението на Omicron.

Проф. Марк Уулхаус каза, че новите правила са дошли твърде късно, за да направят „съществена разлика“ в потенциалната вълна от варианта на Omicron в Обединеното кралство.

Обединеното кралство регистрира 86 нови случая на варианта Omicron в неделя, като общият брой досега е 246. Общо в неделя са регистрирани 43 992 случая и 54 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест за коронавирус.

Предишна статияCOVID-19: Израел обмисля четвърта доза ваксина за имуносупресирани
Следваща статияНинова отлага пленума, защото споразумението с ПП не е готово

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук