Начало НОВИНИ Байдън предупреди Путин, че атака срещу Украйна води до санкции

Байдън предупреди Путин, че атака срещу Украйна води до санкции

0

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха тази вечер малко повече от два часа по видеомост, но не разкриха пред медиите съдържанието на беседата си. ТАСС напомни, че предварителните съобщения са били за обсъждане на положението около Украйна, разширяването на НАТО на изток, стратегическата стабилност, двустранни въпроси, а също и теми за регионалната сигурност и Афганистан. 

Преди разговора с Байдън руският държавен глава е провел среща по икономически въпроси. Обръщайки се към участниците, Путин призовал “да работим компактно днес. Имам и протоколно събитие“, визирайки онлайн преговорите с Байдън, съобщава ТАСС.

В началото на видеосрещата Байдън изразил надежда за скорошна пряка среща с Путин, а  след това разговорът продължил при закрити врати. 

Телемостът протече по защитена линия за видеовръзка, която се използва за първи път. Путин бе на линия от резиденцията си Бочаров ручей в Сочи.

От краткото резюме, публикувано на сайта на Белия дом, става ясно, че по време на разговора Байдън е изразил “дълбока загриженост“ относно ескалацията на руските сили около Украйна. В случай на ескалация САЩ и съюзниците ще отвърнат със строги икономически мерки. 
Президентът Байдън е потвърдил подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е призовал за деескалация и връщане към дипломацията. Байдън и Путин са разпоредили на своите екипи да работят за развитието на обсъжданите теми. Следващият ход на САЩ ще бъде „в тясна координация със съюзници и партньори“. Президентите са обсъдили също и стратегическата стабилност между САЩ и Русия, темата за киберсигурността и компютърните атаки, както и съвместната работа по регионални въпроси като Иран.

Както преди разговора си с руския президент, така и след него Байдън бе планирал да се свърже с европейските съюзници на САЩ и да ги запознае със съдържанието му.

Досега лидерите на Русия и САЩ бяха разговаряли три пъти по телефона и веднъж се срещнаха лично – през юни в Женева. Тогава пак имаха двучасова беседа, която се смяташе полезна за намаляване на напрежението между двете страни.

Преди срещата стана ясно, че администрацията на Байдън е в готовност за евакуация на американски граждани от Украйна, ако Русия нахлуе в страната, съобщи Си Ен Ен. В понеделник по време на брифинг пред сенаторите заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд очерта пакет от санкции, подготвян от администрацията на Байдън в отговор на потенциална руска атака, но призна, че вариантите на САЩ да възпират нахлуването са доста ограничени, тъй като Владимир Путин е натрупал достатъчно сили, оборудване и припаси близо до границите на Украйна, за да може да премине към атака за  кратко време.
Администрацията в момента не вижда нужда от евакуация, подчертаха източниците — авиокомпаниите все още работят от международните летища на Украйна и сухопътните граници до западните съседи на Украйна са отворени. Дискусиите са част от планирането в случай, че ситуацията със сигурността се влоши сериозно.

Съединените щати и европейските съюзници са готови да предприемат „съществени икономически контрамерки, които ще нанесат значителни и тежки икономически щети на руската икономика“, ако Русия атакува, заяви пред репортери в понеделник високопоставен служител от администрацията на Байдън, предаде агенция Франс Прес. Високопоставен американски служител заяви, че всяко руско военно действие срещу Украйна ще бъде посрещнато не само със строги икономически санкции, но и с увеличаване на американските сили в Източна Европа. Санкциите включват действия срещу членовете на вътрешния кръг на Путин и срещу руските производители на енергия, както и един потенциално “взривоопасен вариант“ – изключване на Русия от международната платежна система SWIFT, използвана от банки по целия свят, предава Си Ен Ен.

Предишна статияНинова отлага пленума, защото споразумението с ПП не е готово
Следваща статияКирил Петков с двойно повече доверие от Борисов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук