Начало НОВИНИ Испания ще ваксинира срещу COVID-19 деца между 5 и 11 години поради...

Испания ще ваксинира срещу COVID-19 деца между 5 и 11 години поради увеличаването на случаите

0

Испания одобрява разширяването на ваксинацията срещу коронавируса за деца между 5 и 11 години от 15 декември, както е договорено във вторник от Комисията за обществено здраве. Целта е повишаване на имунния отговор, като непълнолетните са възрастова група, силно засегната от шестата вълна на пандемията в Испания.

Като извадка, натрупаната заболеваемост от COVID-19 в Испания за 14 дни е 248 случая на 100 000 жители по последни официални данни, но при децата под 12-годишна възраст се повишава до 412, което ги прави възрастова група с най-висока кумулативна заболеваемост.

Пристигането на детските ваксини е насрочено за 13 декември. От този ден нататък те ще бъдат разпределени справедливо между автономните общности (региони) пропорционално на тяхното население. Беше договорено също ваксинацията на децата да започне на 15 декември.

В Испания има около 3,3 милиона деца на тази възраст, които са податливи на защита срещу коронавируса.

Според Министерството на здравеопазването целта на ваксинирането на децата е да се намали тежестта на заболяването в тази група и предаването му в семейната среда, в образователните центрове и в общността.

Ваксината, която ще бъде поставена на тези непълнолетни, е тази на Pfizer, както е разрешено от Европейската агенция по лекарствата на 25 ноември, и ще се отпуска във флакони, различни от тези, използвани за възрастното население.

Предишна статияИталия: 70 000 проверки и само 130 глоби в първия ден на „супер зеления пропуск“
Следваща статия2299 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук