Начало НОВИНИ Италия: 70 000 проверки и само 130 глоби в първия ден на...

Италия: 70 000 проверки и само 130 глоби в първия ден на „супер зеления пропуск“

0

В първия ден от задължителното влизане в сила на засиления здравен сертификат в Италия са проверени 70 000 души и са наложени само 130 глоби, което според МВР показва добрия прием на гражданите за новите мерки, постановени за спиране на увеличаването на заразите по Коледа.

„Инструментът работи. Имаше голям отзвук от граждани и малко глоби, така че трябва да се запази“, каза заместник-секретарят на вътрешните работи Карло Сибилия, разкривайки цифрите от 70 000 проверени души, 130 глоби и „много малко оплаквания“.

Подсиленият здравен сертификат, който допълнително ограничава дейностите до неваксинираните, влезе в сила този понеделник, 6 декември, когато беше засилен и контролът за нормалния пропуск в автобусите, метрото и търговските зони, с глоби между 400 и 1000 евро за тези, които нямат необходимия документ.

Според Sibilia „италианските граждани трябва да бъдат аплодирани за спазването им на правилата в първия ден на „супер зеления пропуск“ и всъщност те трябва да продължат по този начин“.

Новият пропуск, притежаван от ваксинираните граждани и преборилите болестта, е необходим за достъп до интериора на барове, ресторанти, кина, театри, спортни събития, дискотеки, партита и обществени церемонии до следващия 15 януари.

От друга страна, нормалният сертификат, който включва и притежателите на отрицателен антигенен тест, ще бъде задължителен за работа, достъп до обществен транспорт, влизане в музеи и транзит през търговски площи, но не и през почивните дни, когато трябва да се показва новият пропуск.

През последните 24 часа в Италия са регистрирани 9503 нови заразени и 92 смъртни случая.

Предишна статияСЗО: Няма причина да се съмняваме в ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон
Следваща статияИспания ще ваксинира срещу COVID-19 деца между 5 и 11 години поради увеличаването на случаите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук