Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков: В началото на новата седмица се надявам да имаме работещо...

Кирил Петков: В началото на новата седмица се надявам да имаме работещо правителство

0

Неяснотите около коалиционното споразумение за формиране на новата власт бавно се вдигат. Очакванията са, че през следващите 24 часа споразумението да бъде окончателно одобрено от партньорите, а подписването му да стане до края на седмицата.

Лидерите на 4 политически сили се събраха тази сутрин в парламента за да изчистят последните детайли. „Останаха съвсем малко неща, които трябва да довършим, надявам се утре БСП да мине с техните съвети, след това в началото на новата седмица се надявам да имаме работещо правителство“, заяви Кирил Петков в НС. На срещата присъстват  Петков, Асен Василев и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, Тошко Йорданова и Ива Митева от „Има такъв народ“, Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин от БСП, както и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Засега възражения все още има БСП. „Имаме предложения, които касаят социалната сфера“, заяви Корнелия Нинова тази сутрин. Преди два дни тя обясни, че става дума за плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството и лекарствата за деца. „Не бяха разписани в конкретика кой закон трябва да се промени и в какъв срок“, твърдеше Нинова тогава.

Пленумът, на който БСП трябва да решат дали да подпишат споразумението, е насрочен за петък в 13 часа

ИТН даде принципно съгласие за подписване на споразумението, а „Демократична България“ одобри снощи коалиционното споразумение и даде мандат на председателите на трите партии в обединението да го подпишат. „Да България“, „Зелено движение“ и ДСБ одобриха споразумението поотделно, членовете на ПГ на „Демократична България“ ще гласуват „за“ предложените министър-председател, структура и състав на Министерски съвет. 

Самото споразумение представлява обемен документ в три части. Първата включва политическа рамка, в това число и структура на Министерския съвет. Втората част е експертната рамка, в която са обобщени резултатите от всички 18 експертни групи, които бяха водени от партньорите. Третата част е законодателната рамка – в нея влизат законопроектите, които са безспорни и са заложени в работата на бъдещето управляващо мнозинство. Точно по тази трета част, БСП има възражения.

По настояване на „Демократична България“, споразумението ще бъде подписано не общо от 4-те партии, а всяка партия ще го парафира поотделно с мандатоносителите от „Продължаваме промяната“.

Вероятно “Продължаваме промяната” ще отидат при президента Румен Радев за връчването на първия мандат с готов кабинет. Това се разбра от думите на съпредседателя на формация Асен Василев. 

Той обясни още, че „всяка партия има вицепремиер, плюс има вицепремиер по ефективно управление, така че вицепремиерите ще са петима. Надявам се да подпишем споразумението преди края на седмицата“. Вече е известно, че ще бъде един от вицепремиерите на Кирил Петков. Досега се знаеше, че ще има 4 вицепремиери, тъй като ИТН не държеше да има зам.-премиер. Днес обаче ИТН поиска такъв пост и той вероятно ще отиде при Гроздан Караджов, който ще е и регионален министър.

Ясен е и вторият вицепремиер на ПП. „Да, аз съм кандидатът на „Продължаваме Промяната“ за вицепремиер“, потвърди Калина Константинова от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. „Става дума за вицепремиер на ефективното управление. Това е дигитална трансформация на държавната администрация“, обясни тя. Константинова изрази очакване коалиционното споразумение да е готово още в петък.

Христо Иванов също потвърди известното: „Очакваме коалицията да има три места в правителството, като един от министрите, номиниран от нас, ще бъде вицепремиер”, каза съпредседателят на ДБ пред журналисти в парламента. Имената на министрите са ни известни, но е добре е да изчакаме мандатоносителите да обявят структурата, коментира той.

„Преговаряме на двустранна база. При всичките ни разлики, всеки влиза в преговорите, за да даде подкрепа на мандатоносителя“, коментира Иванов снощи в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Това е труден подход, но ще намерим начин да свършим работа, допълни той. Иванов призна и че тази конфигурация трудно ще управлява заедно, но подчерта, че въпреки това тя ще постигне някои ключови неща – управление без зависимост от ГЕРБ и ДПС и рестарт на съдебната система.

„При толкова сложна коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани“ – така Христо Иванов обясни защо не влиза в правителството. Иванов потвърди, че номинацията на „Демократична България“ за правосъден министър е Надежда Йорданова, а за министерството на електронното управление предлагат Божидар Божанов. Най-вероятният кандидат за екоминистър е Борислав Сандов, като тази номинация е на зелените.

Предишна статияПроф. Минеков: Защо нямаше извънредно заседание, когато пред НС биеха деца и журналисти?
Следваща статияСенатът на САЩ отхвърли задължителното ваксиниране

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук