Начало БЪЛГАРИЯ Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще се изправи днес по...

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще се изправи днес по обяд пред съпартийците си

0

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова за пръв път около година ще се изправи днес по обяд пред съпартийците си на Национален съвет на „Позитано“ 20, за да им предложи приемането на коалиционното споразумение, което партията трябва да сключи с „Продължаваме промяната“ за участие в управлението.  В пленума участват около 190 социалисти, като около 70 са представители на т. нар. вътрешна опозиция, които иска Нинова незабавно да си тръгне от председателското място, а не през януари, за когато е планиран конгрес. Затова се очаква критиците й да поставят остро въпроса. На всичкото отгоре Нинова ще поиска и пленумът да я одобри за вицепремиер в бъдещия кабинет, както и да гласува номинациите за министри на левицата, които общо ще са четирима.

До последно обаче не е ясно кои ще бъдат излъчени за министри БСП. Партията ще получи три министерства – на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма. Според споразумението Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по горите преминават от земеделското министерство към премиера, а агенцията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.

В четвъртък в парламента имаше извънредна среща между четирите формации, тъй като социалистите са имали корекции по законодателната част, касаещи социалната политика. В коалиционното споразумение е залегнало „повишаване на достъпа до здравеопазване, в т. ч. и на деца до 14 г.“, а БСП иска безплатни лекарства за тях. Освен това има ангажимент за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата, за което БСП също настоява. 

Предишна статияСЗО: Пандемията сега напредва с 2 скорости, ваксинирани и неваксинирани
Следваща статияМаскирани опитаха да ограбят банкомат в София, задържаха молдовец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук