Начало НОВИНИ Религиозна дискриминация в Канада: учителка е уволнена за носене на мюсюлмански воал

Религиозна дискриминация в Канада: учителка е уволнена за носене на мюсюлмански воал

0

Спорното уволнение на учител в Квебек заради носенето на мюсюлмански воал в клас поднови дебата за закона в канадската провинция, който забранява използването на религиозни символи от държавни служители и предизвика реакция този петък, 10 декември, от правителството на Канада.

След като работи като заместник, учителката Фатеме Анвари заема постоянна позиция като учител в трети клас в училище в Квебек по-рано тази есен, но месец по-късно жената твърди, че директорът на центъра й казал, че трябва да се премести на друга позиция извън класните стаи, защото носела хиджаб, мюсюлманско було, в акт на дискриминация на религиозна основа.

Досега правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо отказваше да се намеси срещу противоречивия закон, приет през 2019 г. от властите в Квебек, който забранява на обществените работници да носят „религиозни символи“, като разпятието, кипата, сикхския тюрбан или воал.

Говорител на изпълнителната власт обаче каза в петък, че Отава може да се намеси след мерките, приети срещу Анвари, без да уточнява какъв вид действие предвижда.

Въпреки факта, че няколко групи поискаха от съдилищата да се намесят, за да премахнат това законодателство, правителството на Квебек се позова на конституционно предписание, което позволява поддържането на закони, дори ако те нарушават основните права на хората.

Министър-председателят на Квебек Франсоа Лего, популяризатор на Закон 21, наля масло в огъня този петък, като защити уволнението на Анвари като учителка и назначаването й в друг отдел, в който тя няма контакт с деца.

Лего каза пред репортери, че началното училище никога не е трябвало да наема Анвари след одобрението на Закон 21 през 2019 г., текст, който той определи като „разумен“.

От своя страна родителите на учениците от това училище демонстрираха срещу уволнението на учителката и закачиха зелени ленти в кампуса в знак на протест срещу мерките срещу нея.

Предишна статияОбединеното кралство регистрира най-високия си рекорд по заразени с COVID-19 от януари насам
Следваща статияТорнадо в Кентъки: Байдън се обръща към засегнатите американски щати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук