Начало НОВИНИ Афганистанските учители се противопоставят на талибаните и инсталират тайни класни стаи за...

Афганистанските учители се противопоставят на талибаните и инсталират тайни класни стаи за своите ученички

0

Афганистански чители ежедневно се противопоставят на заплахите на талибаните, като преподават нелегални класове за момичета от гимназията, като форма на съпротива срещу изявлението преди почти три месеца от ислямистите, че тези млади жени няма да се върнат на училище.

В една от тези тайни класни стаи в жилищен квартал на Кабул, дузина ученици следват урока на Карима Кохистани, учителка, която решава да оборудва стая в къщата си, така че тези млади жени да могат да продължат обучението си.

Това беше рисковано решение, но учителката казва, че не е имала друг избор пред честите оплаквания от учениците, включително 17-годишната й дъщеря, която попита за отварянето на класове.

„Като майка и учителка, как можех да понеса да видя дъщеря си и учениците си разочаровани? Така че реших да започна училище, особено за онези момичета без ресурси, чиито семейства не могат да си позволят частни часове или техните неграмотни родители не могат да им преподават “, каза Кохистани.

Училището вече има между 30 и 40 ученици, които ги посещават по различно време на деня според нивото си, внимателни, независимо от студа, с който се борят увити от главата до петите, и изплашени от евентуалното посещение на талибаните.

Един от основните лидери на талибаните по време на неформална среща увери, че момичетата от гимназията вече ходят на училище в 22 от 34-те афганистански провинции – нещо, което учителите отхвърлят, когато бъдат попитани – и казват, че се нуждаят от ресурси, за да могат да изпращат всички момичета на училище.

Предишна статияИлон Мъск е обявен за личност на годината от списание Time
Следваща статияСЗО разследва смъртта на близо 90 души от неидентифицирана болест в Южен Судан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук