Начало НОВИНИ Лидерът на опозицията в Беларус е осъден на 18 години затвор

Лидерът на опозицията в Беларус е осъден на 18 години затвор

0

Беларуски опозиционен лидер, който събра масови протести срещу оспорвания лидер Александър Лукашенко, е осъден на 18 години затвор.

Сергей Тихановски беше осъден за организиране на безредици наред с други обвинения след процес, осъден като фалшив.

Той планираше да предизвика Лукашенко на президентските избори през 2020 г., но беше задържан преди вота.

Съпругата му Светлана Тихановская се изправи срещу Лукашенко, който обяви победа в широко дискредитираната анкета.

Самата тя обяви победа на изборите през август, но страхувайки се за своята безопасност, беше принудена да изгони с децата си на следващия ден.

Във вторник Тихановская постави под съмнение валидността на съда, който съди съпруга й, и каза пред Би Би Си, че присъдата му представлява „лично отмъщение“ от Лукашенко.

„Докато укрива политическите затворници в закрити процеси, той се надява да продължи репресиите в мълчание. Но целият свят гледа. Ние няма да спрем“, написа Тихановская в туитър.

Преди присъдата тя каза, че ще продължи да защитава човека, когото обича във видео в Twitter, което показва детски рисунки на заден план.

Беларуската държавна информационна агенция Белта съобщи, че присъдата е произнесена в съда в югоизточния град Гомел във вторник.

Популярният блогър в YouTube, 43-годишният Тихановски, беше осъден за организиране на масови вълнения, подбуждане към омраза и други.

Държавният вестник „Советская Беларус“ съобщи, че други петима опозиционери, съдени заедно с Тихановски, са осъдени на затвор от 14 до 16 години. Сред тях беше и ветеранът от опозиционния политик Микола Статкевич, който беше осъден на 14 години затвор.

Те са последните опозиционни фигури, хвърлени в затвора в Беларус след брутална репресия срещу несъгласни гласове, които оспориха изборната победа на Александър Лукашенко.

Всички негови изтъкнати опоненти са или хвърлени в затвора, или принудени да избягат от страната.

Лукашенко управлява Беларус от 1994 г., но преизбирането му за президент миналата година беше счетено за нелегитимно и непризнато от западните страни.

Той се противопостави на месеци протести миналата година, тъй като опозиционни политици и активисти бяха арестувани и държани в затвора, където се твърди, че някои са били бити и измъчвани.

Тихановски сега е един от стотиците политически затворници, които се смятат за държани в белоруски затвори. Сред тях е организаторът на протеста Мария Колесникова, която беше призната за виновна за престъпления, включително заговор за завземане на властта, и беше осъдена на 11 години затвор през септември.

Друг опозиционен лидер и бивш банкер Виктор Бабарико беше осъден на 14 години затвор по обвинения в измама през юли.

Репресиите сериозно обтегнаха отношенията между Беларус и ЕС, което наложи строги санкции на страната. Оттогава ЕС обвини Беларус, че е организирала мигрантска криза по източните си граници в отмъщение за санкциите.

Предишна статияПутин: Русия е световен лидер в разработването на нови оръжия, въпреки че поддържа груб ядрен паритет със СAЩ
Следваща статияВладислав Панев: КЕВР умишлено саботира правителството

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук