Начало НОВИНИ САЩ публикуват съкровищница от тайни досиета за убийството на Джон Кенеди

САЩ публикуват съкровищница от тайни досиета за убийството на Джон Кенеди

0

Правителството на Съединените щати публикува тази сряда, 15 декември, хиляди секретни досиета за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, случай, който все още подхранва конспиративни теории въпреки официалното заключение, че Лий Харви Осуалд ​​го е застрелял.

Властите повдигнаха официалната тайна, която тежеше върху 1491 документа, свързани със смъртта на бившия президент в Далас (Тексас). Те се състоят от телетайпи, доклади и междуправителствени комюникета, които вече са достъпни за всеки чрез уебсайта на Националния архив на САЩ, въпреки че не включват всички документи, притежавани от правителството по този въпрос.

Досиетата на ЦРУ и ФБР показват, че американските следователи значително са разширили обхвата си на търсене, за да разберат дали Осуалд ​​е заговорничил с други в убийството на 22 ноември 1963 г., което шокира света.

Документите показват, че са преследвали безброй следи – от съветското разузнаване до африканските комунистически групи и италианската мафия.

Те също така разказват за огромните усилия на Съединените щати да шпионират и влияят върху кубинското комунистическо правителство на Фидел Кастро, с когото Осуалд ​​е имал контакти и когото Кенеди се е опитал да свали.

Убийството на Кенеди доведе до множество конспиративни теории, които не приемат официалната присъда, че Осуалд ​​е работил като вълк единак, когато е застрелял Кенеди, докато младият президент дефилира по улиците на Далас, Тексас, в лимузина кабриолет.

Някои смятат, че антикубинските активисти, вероятно с подкрепата на американското разузнаване или ФБР, са убили Кенеди. А други смятат, че политическите му съперници биха могли да стоят зад убийството.

Според официалното законодателство от 1992 г. докладите за убийството на бившия президент трябваше да бъдат оповестени след 25 години, тоест през 2017 г., но законът предвиждаше възможно отлагане, ако се прецени, че съществуват опасения за националната сигурност.

Преди четири години бившият президент Доналд Тръмп беше задължен да разкрие информация, задържана от американското разузнаване по темата.

Законът изисква всички правителствени записи за убийството да бъдат оповестени, „за да позволи на обществеността да бъде напълно информирана“.

Тръмп разсекрети повече от 53 000 документа в седем елемента, които съставляват 88% от цялото съдържание за убийството, според Националния архив. Тръмп обаче запази хиляди документи в тайна от съображения за национална сигурност.

Тази година президентът Джо Байдън обеща да спазва закона, въпреки че той също беше критикуван през октомври, когато Белият дом отложи по-нататъшното разсекретяване.

Тогава Байдън обясни, че забавянето е необходимо „за да се предпази от идентифицирани щети на военната отбрана, разузнавателните операции, правоприлагането или провеждането на външни отношения“.

Сега Белият дом е под натиск да завърши прегледа на документите преди края на 2022 г., когато те трябва да бъдат публикувани, освен ако правителството не даде причини да ги задържи.

Предишна статияПроф. Петрова за Омикрон: Стратегията е да заразява повече и да не причинява смърт
Следваща статияМосква изброява искания за намаляване на напрежението в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук