Начало НОВИНИ Москва изброява искания за намаляване на напрежението в Украйна

Москва изброява искания за намаляване на напрежението в Украйна

0

Русия поиска строги ограничения на дейността на водения от САЩ военен алианс НАТО в страните от Източна Европа.

Исканията, които е малко вероятно да бъдат изпълнени, идват на фона на опасенията на Запада, че Русия планира да нахлуе в съседната си Украйна.

Русия отрича това, но иска НАТО да изключи възможността Украйна и други да се присъединят някога към алианса, за да се смекчи ситуацията.

Тя поиска спешни разговори със Съединените щати.

САЩ казаха, че са отворени за разговори, но ще изложат и собствените си опасения на масата.

„Ние водихме диалог с Русия по въпросите за европейската сигурност през последните двадесет години“, каза в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

По-рано в петък говорителят на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери, че САЩ няма да влязат в преговорите сами: „Няма да има преговори за европейската сигурност без нашите европейски съюзници и партньори“.

НАТО, което първоначално беше създадено да защитава Европа от възможни заплахи от бившия Съветски съюз, има сили в балтийските републики и Полша.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Русия е дала на САЩ и НАТО два проекта на договора. Няма друг вариант, каза той, тъй като „състоянието на отношенията между Русия и колективния Запад е пълна липса на доверие“.

В предложенията Русия излага поредица от радикални искания, които изискват от страните, които се присъединиха към НАТО след падането на Съветския съюз, да не разполагат войски или оръжия в райони, където те могат да бъдат разглеждани като заплаха за Русия. Тежките бомбардировачи и военни кораби няма да бъдат допуснати в райони извън тяхното национално въздушно пространство или води, от които биха могли да предприемат атака.

Това би означавало, че НАТО няма да играе никаква роля в нито една от трите балтийски републики или Полша. И НАТО ще трябва да се откаже от всякакви планове за евентуално присъединяване на Украйна и Грузия към западния алианс.

Натрупването на руски сили в райони отвъд границите на Украйна обаче породи опасения от нова руска инвазия.

Лидерите на ЕС предупредиха на среща на върха късно в четвъртък вечерта, че всяка агресия ще има „масови последици и тежка цена“ и говориха за ограничителни мерки, като същевременно призоваха за дипломатически усилия за разрешаване на нарастващото напрежение.

Предишна статияСАЩ публикуват съкровищница от тайни досиета за убийството на Джон Кенеди
Следваща статияВаксините за деца до 11 г. ще бъдат доставени у нас в понеденик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук