Начало НОВИНИ Високо ниво на безработица се наблюдава у нас

Високо ниво на безработица се наблюдава у нас

0

Новорегистрираните безработни в Бюрата по труда у нас продължават да са повече от постъпилите на работа. Това показват последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

От края на миналата година до 12 декември тази година новорегистрираните безработни в страната са малко над 269 000 души, а започналите работа чрез Бюрата по труда – 218 000 души.

В последната наблюдавана седмица – от 6 до 12 декември, най-много са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдив, София-столица, Бургас, Благоевград и Варна, а най-много са устроените на работа в София и Благоевград.

От Агенцията по заетостта информираха, че през ноември заявените работни места на първичния пазар на труда са малко над 10100 или с 1600 по-малко от октомври и с 2277 по-малко спрямо същия месец на 2020 година, което според експертите е типично за есенно-зимния сезон.

Най-голям част свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост – малко над 30%, като следват търговията и ремонтът на автомобили и мотоциклети.

Най-нужните за бизнеса професии през миналия месец са били машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, и персонал, полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци, шофьори и др.

Източник: БНР

Предишна статияУчен от Pfizer прогнозира кога ще приключи пандемията от COVID-19
Следваща статияКоледните пътувания ще стимулират разпространението на Омикрон, предупреждава американски експерт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук