Начало НОВИНИ Няколко африкански държави унищожават стотици хиляди ваксини срещу коронавирус

Няколко африкански държави унищожават стотици хиляди ваксини срещу коронавирус

0

Близо един милион антиковидни ваксини, доставени от механизма Covax, ще бъдат унищожени в Нигерия, съобщи тази неделя, 19 декември, Фейсал Шуайб, директор на Националната агенция за развитие на първичната здравна помощ.

Въпреки че размерът на парцела, който ще бъде унищожен, е впечатляващ, това не е първото съобщение от този вид, което пристига от развиващите се страни. Още през април около 20 000 дози ваксини бяха унищожени в Малави и още 60 000 в Южен Судан, държави, към които по-късно се присъединиха и други.

Само до юли около 450 000 дози от лекарствата са били унищожени на африканския континент, изчисли по това време Ричард Михиго, регионален мениджър на СЗО за имунизацията.

Общите елементи на тези кампании в различни страни бяха, че ваксините са били дарени от богати нации и че те са изтекли, преди да могат да бъдат инжектирани.

Макар и да не е толкова голям в сравнение с общия размер на програмата – според данни от Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), към 6 декември повече от 610 милиона дози са били разпределени чрез Covax.

Така в Нигерия, чието население надхвърля 210 милиона души, са приложени само около 12 милиона дози, според данните на СЗО. Подобна е ситуацията в развиващите се страни като цяло, където процентът на ваксиниране е около 4%, според Световната банка.

В случая с Нигерия ефективното разпространение на ваксини е възпрепятствано от проблеми в здравната система, както и от ниското ниво на развитие на инфраструктурата.

Парадигматичен пример за това е, че в страната липсват медицински консумативи, необходими за ваксинация, като например памучни тампони. В допълнение, неравномерното захранване принуждава хладилниците, където се съхраняват ваксините, да работят от скъпи генератори на гориво.

Освен това милиони граждани живеят в отдалечени и труднодостъпни райони или в райони, опустошени от престъпност и тероризъм, до които лекарите не могат да достигнат.

Поради тези причини даряването на ваксини само по себе си не е достатъчно за постигане на висока имунизация в развиващите се страни, но са необходими по-координирани усилия.

ия във ваксината, а за скептиците във ваксините“, каза той.

Ousseynou Badiane, отговорен за ваксинацията в Сенегал, където най-малко 200 000 дози от ваксината са изтекли, също подчертава „колебливостта“ на населението. „Броят на случаите намалява. Те питат: „Защо е важно да се ваксинираме, ако болестта не е налице сега?“, каза той пред Ройтерс. Същата причина е в основата на намерението на Намибия да унищожи около 250 000 ваксини до февруари.

Въпреки това, понякога тези проблеми се усложняват от краткия срок на годност на дарените лекарства. В случая с Нигерия някои дози пристигнаха между четири и шест седмици след изтичане на срока им и не можеха да бъдат използвани навреме, докато други бяха на път да изтекат.

Това не е изолиран случай, тъй като и други страни в региона получиха лекарства с кратък полезен живот, които по-късно бяха унищожени, припомня Quartz Africa и уверява, че за случилото се виновни са развитите страни, които „продължават да трупат ваксини“. 

Самата СЗО също многократно предупреждава за неравномерното разпределение на ваксините. През ноември генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус посочи, че „повече от 80% от ваксините в света са отишли ​​в страните от Г-20“, докато „страните с ниски доходи, повечето от тях в Африка, са получили само 0,6%”.

Експертите отбелязват, че ниският процент на ваксиниране не само излага местното население на повече инфекции и смъртни случаи по време на нови вълни на пандемията, но и заплашва появата на нови щамове, потенциално опасни за останалия свят.

„Ако имате много неваксинирани хора, ще имате много разпространение. И когато имате много разпространение, вирусът се копира сам. И когато се копира, получавате мутации“, обяснява пред портала HealthLine лекарката Мерибет Секстън от университета Емори (САЩ).

„В популациите с ниски нива на ваксинация има повече възможности вирусът да се разпространява и мутира“, съгласява се епидемиологът от института Бърнет Стефани Вачер, която посочва, че проблемът не е ограничен само до Африка: „В Папуа Нова Гвинея, където по-малко от 4% от населението е ваксинирано, има много възможности вирусът да мутира и да се разпространява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук