Начало НОВИНИ Европа одобри пета ваксина срещу COVID-19

Европа одобри пета ваксина срещу COVID-19

0

Ваксината на „Новавакс“ получи одобрение от Европейския лекарствен регулатор, съобщиха световните агенции.

Компанията „Новавакс“ е базирана в Съединените щати. За тази ваксина се използва по-конвенционална технология.

Надеждите са, че тя ще намали колебанията на повечето хора за имунизацията срещу коронавирус.

Препаратът на „Новавакс“ използва технология, която е позната от десетилетия и се прилага при ваксинацията за Хепатит Б.

Тя няма нужда да се съхранява на ниски температури. Ваксината съдържа пречистени фрагменти от вирусния патоген, които предизвикват имунна реакция.

Преди дни СЗО одобри ваксината на „Новавакс“ за спешна употреба. Препаратът е допуснат за спешна употреба във Филипините и Индонезия. Поставя се в две дози.

През август 2021 г. Европейската комисия одобри договор за доставка на двеста милиона дози от продукта на „Новавакс“. По силата на договора страните от ЕС ще могат да закупят до сто милиона дози. Договорът съдържа и опция за доставка на допълнителни сто милиона дози до 2023 г.

Също през август беше съобщено, че държавите ще могат да получат първите дози от тази ваксина до края на годината, веднага след като бъде одобрена от европейския лекарствен регулатор.

Предишна статияРумен Радев: Цените на електрическата енергия са огромен проблем, и трябва да се вземат всички необходими мерки
Следваща статияВарненската прокуратура стартира проверки по казуса „Гергов“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук