Начало БЪЛГАРИЯ Правителството освободи предсрочно зам.шефа на ДАНС Венелин Димитров

Правителството освободи предсрочно зам.шефа на ДАНС Венелин Димитров

0

Зам.шеф на ДАНС изкара едва два месеца на поста си, след което бе освободен от правителството. С решение на Министерския съвет Венелин Димитров е освободен предсрочно от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, официално съобщава кабинетът. Изрично се уточнява, че правителственото решение е взето неприсъствено. Не се посочват каквито и да е мотиви за кадровата смяна.

Правителството назначи за зам.председател на ДАНС служителя по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД Венелин Димитров в средата на октомври т.г.. Според разпространената тогава официална информация, той работи във фирмата от 2019 г., като преди това бил дълги години в МВР и ДАНС.

Според биографията му, качена на сайта на ДАНС, Димитров завършва висше образование в Националния автономен университет на Никарагуа с придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ по международни икономически отношения през 1989 г. После работи във външно-търговска организация. През 1994 г. е назначен на работа в Националната служба „Сигурност“ (НСС)– МВР с направление на дейност „Противодействие на международния тероризъм”.През 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), където работи до 2011 г. като заема длъжността началник на „Националния координационен център за противодействие на международния тероризъм”.От 2012 г. до 2015 г. е директор на специализирана дирекция в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет.

Пак в средата на октомври т.г, тогавашният служебен кабинет прие решение за освобождаването на Николай Ненков от същата позиция – зам.шеф на ДАНС. Правителството твърдеше, че той сам е поискал да напусне поста. Димитров на практика зае неговото място, но само два месеца по-късно самия той напуска.

Само преди няколко месеца бе сменен и друг от заместниците в ДАНС Недялко Недялков. Той обжалва уволнението си, но съд потвърди освобождаването му.

На практика само за 7 месеца служебният кабинет и президента Румен Радев смениха всички шефове и зам.шефове на специалните служби. Сегашната смяна в ДАНС е първата, която се предприема от редовния кабинет, начело с Кирил Петков.

Предишна статияТEЦ ”Варна” на Доган авансово е прибрал 27,5 млн. лв. за ток, който още не е произвел
Следваща статияМакедонският премиер Зоран Заев официално подаде оставка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук