Начало БЪЛГАРИЯ Частна лаборатория обяви, че е засякла новия вариант Омикрон

Частна лаборатория обяви, че е засякла новия вариант Омикрон

0

Новият, много по-заразен вариант на коронавируса – Oмикрон, вече е в България. Той е установен в проби в частна лаборатория. За да се потвърди официално, пробите ще бъдат секвенирани в Националния център по заразни и паразитни болести. Това ще отнеме около две седмици. Новината съобщи пред Нова телевизия Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории „Цибалаб“.

„В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече“, обясни той. По думите му тестът е с достоверност 93%.

„Имаме съмнения за омикрон от доста софийски лаборатории и болници. Това не е първата такава проба за нас“, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Ива Христова. По думите й само една от пробите е от въпросната лаборатория „Цибалаб“, останалите са от други лечебни заведения. „До момента не сме доказали този вариант, категоричното потвърждаване става със секвениране. Резултатите ще са готови след Нова година„, коментира тя. Проф. Христова посочи, че в някои от случаите е открита мутация, която прилича и на Делта варианта на COVID-19, и на Омикрон, но в крайна сметка случаят се оказал Делта.

Според нея е възможно до края на януари Oмикрон да стане доминиращ у нас. „Мерките са добри, просто не се спазват на някои места“, заяви още Христова.

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

10 станаха областите у нас, които са в жълтата зона по заболяемост от коронавирус, или с под 250 заболели на 100 хиляди души за последните 14 дни, показват данните от Единният информационен регистър към 22 декември 2021 г.

Вчера жълтите области бяха девет – Ямбол, Шумен, Търговище, Сливен, Силистра, Разград, Пазарджик, Добрич и Велико Търново, а от днес към тях се присъединява и Смолян. На ръба с 250 заболели на 100 хил. души е Кюстендил (250.39), както и Благоевград (254 души).

Единствено Кърджали е в зелената зона с под 100 заболели на 100 хил. души на 14-дневна база.

Властите обаче предупреждават да не се успокояваме, тъй като се очаква новият вариант на вируса Омикрон да навлезе и в България – евентуално след празниците.

1883 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните. От 35 809 теста това прави около 5.2% положителни случаи, колкото бяха и вчера. Близо 80% от тях не са ваксинирани.

424 са новопостъпилите в болница, като 85 на сто от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните е 4300. От тях 493 са в интензивни отделения.

Битката с вируса са загубили 64 души, 86 на сто от които не са били имунизирани.

Вчера са поставени 19 003 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 1 884 528 души. С бустерна доза са 236 134 души.

ЦУНАМИ

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така: В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами“. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме“, коментира пред Нова тв главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят“, прогнозира още той.

Предишна статияТежка катастрофа край Благоевград
Следваща статияКирил Петков: Правителството отпуска още пари за медиците на първа линия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук