Начало НОВИНИ Испания ще изисква маски на открито на фона на скока на Covid...

Испания ще изисква маски на открито на фона на скока на Covid инфекциите

0

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви планове за задължително покриване на лице навън в отговор на драматичното нарастване на инфекциите с Covid-19 в страната.

Правилото беше отменено само преди шест месеца, но Испания отбеляза рекордните 49 823 случая във вторник.

Вариантът Омикрон се разпространява бързо в Европа и Световната здравна организация казва, че континентът отново е в епицентъра на пандемията.

В Испания се смята, че вариантът представлява почти половината от инфекциите.

Санчес каза на регионалните лидери, че мярката за маски ще бъде предадена на министрите и ще бъде подписана преди Коледа. Той също така обяви ускоряване на програмата за усилване на ваксините с по-голямо участие на военните.

Испания имаше много успешно внедряване на ваксини и през есенните месеци избягваше строги мерки, наложени от други страни. Но вариантът Омикрон се разпространи за броени дни и честотата на заболеваемостта е скочила до 695 случая на 100 000 души, която е по-висока от преди година.

Миналата Коледа някои испански региони затвориха границите си, което ограничи пътуването. Но в парламента в сряда премиерът се опита да успокои обществеността, като каза: „Не се притеснявайте, семействата ще могат да празнуват“.

Регионалният директор на СЗО за Европа, Ханс Клуге, каза, че вариантът Омикрон вече е доминиращ в Обединеното кралство, Дания и Португалия и вероятно ще се превърне в основен вариант на континента „след няколко седмици“. Други 106 122 случая са регистрирани за 24 часа в Обединеното кралство .

Швеция отчете 30% скок в случаите на Covid през последната седмица и се присъедини към все по-голям брой страни от ЕС, които изискват отрицателен тест за пристигащи там пътници. Мярката ще влезе в сила от 28 декември. Финландия обяви подобно изискване във вторник вечерта.

Ръководителят на германския кризисен екип за Covid генерал-майор Карстен Бройер каза, че целта на новото правителство за 30 милиона ваксинации до края на декември е близо до постигане.

Франция започна да ваксинира деца на възраст между пет и 11 години в сряда, но каза, че засега няма да се предлагат бустери на 12-15-годишни.

Германия е сред редица европейски държави, които въвеждат ограничения от двете страни на коледната ваканция. От 28 декември частните събирания ще бъдат ограничени до 10 души, а нощните клубове ще бъдат затворени.

Австрия ще започне да затваря ресторантите в 22:00 часа от понеделник, 27 декември, и препоръча хората да празнуват новата година в малък мащаб. Вечерният полицейски час се използва като сигнал, че „не е време за празнуване“, според главния медицински директор Катарина Райх.

Докато Португалия нареди баровете и нощните клубове да бъдат затворени от неделя, във Финландия баровете и ресторантите ще трябва да затворят в 18:00 часа от 28 декември и да имат ограничен брой места.

Предишна статияКак за едно десетилетие Ким Чен-ун накара Северна Корея да се изолира както никога досега
Следваща статияПредстои затопляне в следващите дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук