Начало НОВИНИ Швеция, страната, в която се разработва здравен паспорт за носене под кожата

Швеция, страната, в която се разработва здравен паспорт за носене под кожата

0

Ужасяващо наблюдение или практическо решение за COVID-19? В Швеция, страна в челните редици на подкожните микрочипове, компания е разработила здравен паспорт, който може да се носи под кожата.

„Мисля, че е част от моята почтеност да нося чип и да пазя личната си информация за себе си“, обяснява пред AFP Аманда Бек, гражданка на Стокхолм, която използва чипа, разработен от компанията DSruptive Subdermals.

„Чувствам, че имам повече контрол в ръката си“, добавя този човек, който отговаря за пространство, посветено на новите технологии.

Въпреки че няма публични данни за тази практика, няколко хиляди шведи имплантираха това електронно устройство под кожата си през последните години, за да заменят ключове, визитни картички, билети за влак… а някои и сертификата си за ваксинация.

Скандинавската държава е един от бастионите на „биохакерите“, които смятат този тип решения за бъдещето на човечеството въпреки опасенията, които предизвикват у много други хора.

 „Имплантиран микрочип струва около 100 евро в случай на най-модерните версии, в сравнение със смарт гривни, които обикновено струват два пъти повече; един имплант може да издържи 30 или 40 години, докато една гривна издържа три или четири години“, твърди Ханес Сьоблад, ръководител на DSruptive Subdermals, за които здравният паспорт е само един от примерите за възможни приложения на това устройство.

Бизнесменът, който казва, че е „много загрижен“ за проблемите с поверителността, обаче отбелязва „с голяма загриженост“, че много хора гледат на имплантите със страх „като технология за наблюдение“.

Микрочиповете „нямат батерия и не могат да предават сигнали сами, не могат да разберат къде се намирате и се активират само при контакт със смартфон“, припомня той и уверява, че защитава изключително доброволното им използване и че ако някой се опита да го направи задължително, той би възразил.

Предишна статияВ Израел намират християнски златен пръстен, датиращ от времето на Римската империя
Следваща статияКак за едно десетилетие Ким Чен-ун накара Северна Корея да се изолира както никога досега

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук